همه چیز درباره عوض کردن گلدان و خاک گلدان
همه چیز درباره عوض کردن گلدان و خاک گلدان : اکثر انواع گیاهان آپارتمانی سالها در یک گلدان بدون نیاز به تغییر گلدان یا خاک دوام می آورند. اما سرانجام ریشه ها آنقدر بزرگ می شوند و فضای زیادی را اشغال می کنند که در نهایت شاهد “درهمپیچیدگی ریشه” خواهیم بود. در این زمان برای نجات گیاه باید گلدان و خاک آن را عوض کرده و گیاه را به گلدان بزرگتری منتقل کرد.
آیا می خواهید دقیقاً بدانید چگونه این کار را انجام دهید تا گیاه آسیب نبیند و طراوت آن حفظ شود؟ برای یافتن پاسخ این سوال به ادامه مطلب بروید.
فهرست مطالب این صفحه
چرا باید گلدان و خاک را عوض کنیم؟
خاک و گلدان گیاه باید زمانی تعویض شود که ریشه ها کاملاً در خاک پخش شده و هیچ جای خالی باقی نگذارد. هنگامی که گیاه به ظرف بزرگتری منتقل می شود .
فضای خالی بیشتری در خاک خواهیم داشت و می توان مواد مغذی مورد نیاز گیاه را در این فضاهای خالی قرار داد. در نتیجه شاهد رشد قسمت بالای گیاه از جمله گل و برگ خواهیم بود در این شرایط گیاه سالم تر و بزرگتر به نظر می رسد.
مزیت دیگر این است که گیاه به آب کمتری احتیاج دارد. وقتی ریشه ها در سراسر فضای خالی زیر خاک پخش می شوند جایی برای ذخیره آب وجود ندارد و زودتر ته گلدان را ترک می کند. اگر با تعویض گلدان فضای خالی خاک افزایش یابد آب به مدت طولانی تری در خاک باقی می ماند و گیاه را تغذیه می کند.همچنین بخوانید» روش صحیح قلمه زدن گیاهان + تکثیر گیاهان خانگی
نشانه هایی که مشخص میکند زمان تغییر گلدان و خاک فرا رسیده است
1. خشک شدن آب خاک
در صورت آبیاری مکرر گیاه گلدان را عوض کنید
وقتی ریشه های گیاه تمام فضای خالی خاک را اشغال کنند ، خاک زودتر خشک می شود و باید بیشتر آبیاری شود. این مشکل را می توان با بزرگ شدن گلدان گیاه حل کرد.
همه چیز درباره عوض کردن گلدان و خاک گلدان
2. بیثبات شدن گیاه در گلدان یا خم شدن آن به اطراف
اگر گلدان برای گیاه خیلی کوچک باشد قسمت بالای آن ممکن است ثبات قبلی خود را از دست داده و به اطراف کج شود.
3. بیرون زدگی ریشه های گیاه از ته گلدان
اگر ریشه های گیاه از سوراخ های ته گلدان بیرون زده باشد به این معنی است که آنها به فضای بیشتری نیاز دارند.
4. توقف رشد گیاه
اگر گیاه با وجود تمام تلاش های شما مدت زیادی رشد نکرده است احتمالاً به این دلیل است که گلدان کوچک است.
5. آسیب به گلدان
گلدان ممکن است به دلیل کهنگی یا رویداد خاصی آسیب ببیند. در این حالت باید تغییر کند.
6. تخریب خاک گلدان
اگر خاک گلدان کپک بزند، نمک موجود در آن بیش از اندازه شود یا بوی بدی از آن متصاعد شود، باید گلدان را بههمراه خاک آن عوض کرد تا گیاه آسیب نبیند و بتواند به رشد و بالندگی ادامه دهد.
7. درهمپیچیدگی ریشه
اگر با برداشتن گیاه از گلدان متوجه شدید که هیچ اثری از خاک نیست و ریشه ها تمام فضا را اشغال کرده اند زمان تعویض گلدان فرا رسیده است. در تصویر زیر می توانید چنین گیاهی را مشاهده کنید.
همه چیز درباره عوض کردن گلدان و خاک گلدان
نشانههایی که میگویند وقت عوض کردن گلدان و خاک نیست!
1. اگر گیاه گل می دهد
گیاهان آپارتمانی معمولاً هنگامی که در شرایط ایده آل قرار دارند شروع به گلدهی می کنند. حال اگر گیاه را از گلدان بیرون آورید و آن را زیر و رو کرده و تکان دهید ، ممکن است روند گلدهی را به طور کامل متوقف کنید.
در این مورد گیاه به اصطلاح شوکه می شود. به عنوان مثال اگر گیاه را در زمان گل دادن تکان دهید ممکن است باعث ریزش گلهای آن شوید: اتفاقی که برای یک نوع کاکتوس به نام کاکتوس کریسمس زیاد اتفاق می افتد.
حتما بخوانید» گیاهان دور کننده پشه کدامند؟ معرفی چند گیاه موثر
2. اگر گیاه بسیار بزرگ است
در این صورت ممکن است به گیاه و خود آسیب برسانید. در عوض بهتر است حدود 2.5 سانتیمتر خاک را از گلدان خارج کرده و کود مناسب و کمپوست تازه را جایگزین آن کنید. به این ترتیب مواد مغذی کافی در اختیار گیاه قرار می گیرد و ظرفیت جذب آب گلدان افزایش می یابد.
3. اگر گیاهی برای رشد به پیچیدگی ریشه نیاز دارد
برخی انواع گیاهان آپارتمانی مثل پرنده بهشتی یا لیلی صلح فقط زمانی میتوانند روی گلدادن تمرکز کنند که رشد ریشه در آنها متوقف شده باشد؛ بنابراین انتقال آنها به گلدان بزرگتر جلوی گلدادنشان را خواهد گرفت و باید در محفظه نسبتا کوچکتری از آنها نگهداری شود.
4. اگر نمی خواهید گیاه شما بزرگتر از آن چیزی باشد که هست
معمولا گیاه، پس از انتقال به گلدانی که فضای بیشتری دارد، بهمرور رشد خواهد کرد و بزرگتر خواهد شد. اگر نمیخواهید این اتفاق رخ دهد، نباید گلدان را عوض کنید.
برای نجات گیاه از بیماری، همیشه بهترین راه چاره عوض کردن گلدان نیست
نباید فکر کرد که با عوض کردن گلدان و خاک آن حتما گیاه از بیماری نجات خواهد یافت. در بسیاری از شرایط، عامل بیماری گیاه چیز دیگری است. اگر گیاه ظاهر ناخوشایند و نزاری پیدا کرده است، نخست سراغ راهکارهای دیگر بروید و آخرین راه چاره برایتان عوض کردن گلدان آن باشد.چگونه می توان گلدان و خاک گلدان را تغییر داد؟
مرحله 1: محل کار را آماده کنید
اول از همه شما باید مکانی را برای تغییر گلدان و خاک انتخاب کنید توصیه می شود این کار را در حیاط و خارج از اتاق های خانه انجام دهید زیرا درهم و برهمی زیادی خواهد داشت. اگر چنین امکانی ندارید ، کف یکی از اتاقها را با روزنامه بپوشانید و کارهای خود را در آنجا انجام دهید.
مرحله 2: گیاه را از گلدان خارج کنید
بیرونآوردن از گلدان اگر ریشه های آن در تمام فضاهای خالی خاک پخش شود ، بدون کلنجاررفتن امکان پذیر نیست و می تواند کار سختی باشد. وقتی گلدان قدیمی پر از ریشه باشد ، شکل معمولی آن کمی تغییر می کند.
علاوه بر این ریشه ها همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید ممکن است از ته گلدان بیرون زده و برداشتن گیاه را بسیار سخت تر کند. ظهور تنها یک یا دو ریشه گیاه را محکم در گلدان نگه می دارد.
ریشه ها را از ته گلدان بیرون بکشید
هر یک از این موارد می تواند چالشی در بیرون آوردن گیاه از گلدان فعلی باشد اما عجله نکنید. در این شرایط صبر مهمترین چیز است اگر سعی کنید گیاه را از ساقه بیرون بکشید نتیجه چیزی جز آسیب نخواهد بود.
ریشههای گیاه باید ۱ تا ۲ روز قبل از تعویض گلدان، آب کافی دریافت کرده باشند. اگر ریشهها هنگام عوضکردن گلدان خشک و بیآب باشند، ممکن است به آنها شوک وارد شود و آسیب ببینند. حتما در مدتزمان یادشده به گیاهتان آب دهید و بعد برای تعویض گلدان و خاک اقدام کنید.
حتما بخوانید» 13 روش موثر برای نجات دادن کاکتوس پوسیده و خشک شده
از ایده های زیر برای بیرون آوردن یک گیاه سرسخت که ریشه محکمی در خاک گلدان دارد استفاده کنید:
ایده 1: دور گلدان را فشار دهید
(اگر گیاه داخل گلدان از سفال یا سایر ترکیبات سخت و قوی ساخته شده است و قابل فشردن نیست به ایده بعدی بروید).
دور گلدان را با چرخاندن آن بین دستان خود فشار دهید معمولاً باید چندین بار این کار را تکرار کنید به تدریج متوجه خواهید شد که گیاه از گلدان رها می شود و اگر همه چیز خوب پیش برود یک به یک همراه با ریشه ها بیرون می آید.
ایده 2: ریشه ها را از ته گلدان جدا کنید
بیرون زدگی ریشه از ته گلدان نقش ساختگی دارد که باعث می شود گیاه در گلدان گیر کند با بریدن ریشه های بیرون زده می توانید این مشکل را حل کنید.
ایده سوم: فشار از پایین
اگر از دو ایده قبلی استفاده کردید و کار نکرد یک مداد بردارید و آن را از انتهای صاف داخل سوراخ زیر گلدان قرار دهید. با یک مداد به خاک و ریشه ها فشار وارد کنید بنابراین سعی کنید گیاه را از گلدان بیرون بیاورید.
ایده چهارم: چکش کاری!
گاهی چارهای جز بریدن گیاه یا ازبینبردن کامل گلدان قدیمی برایتان باقی نمیماند. اگر شکل عادی گلدان کاملا عوض شده و واقعا نمیتوان گیاه را از آن خارج کرد، ممکن است لازم باشد با قیچی باغبانی گیاه را ببرید و بهاینشکل آن را بیرون آورید.
اگر گیاه در گلدانی از جنس پلاستیک نباشد، دو انتخاب پیش رو خواهید داشت: یا آنکه محفظه گیاه را با چکش بشکنید و یا آنکه بهکلی از عوض کردن گلدان منصرف شوید.
مرحله 3: ریشه های گیاه را هرس کنید
اگر همهچیز خوب پیش رفته باشد، در این مرحله از کار، گیاه از گلدان قدیمی خارج شده است و میتوانید ریشههایش را ببینید و لمس کنید. حالا وقت آن است که قسمتهای سیاه و فرسوده را جدا کنید.
برخی افراد برای تشویق رشد بیشتر و بهتر ریشه در این مرحله هرس برخی از قسمت های سالم ریشه را پیشنهاد می کنند. ما به هیچ وجه انجام این کار را توصیه نمی کنیم زیرا با این کار انرژی که باید برای رشد برگ و گل صرف شود.
برای رشد مجدد ریشه های سالم گیاه هدر می رود. بنابراین به یاد داشته باشید که هنگام هرس ریشه های گیاه آپارتمانی ، کاری جز ریشه های فرسوده سیاه و آسیب دیده انجام ندهید.
یکی دیگر از کارهایی که توصیه می کنیم انجام این است که ریشه های پیچیده را باز کنید فقط مراقب باشید هنگام انجام این کار فشار زیادی به ریشه ها وارد نکنید. اگر ریشه ها کاملاً باز باشند ، به راحتی در خاک و مواد مغذی پخش می شوند.
مرحله 4: گیاه را در گلدان جدید بکارید
برای کاشت گیاه در گلدان جدید چند راهکار مختلف وجود دارد. در ادامه از دو راهکار محبوب برای انجام این کار خواهید خواند.
فارغ از آنکه از کدام راهکار برای کاشت گیاه در گلدان جدید استفاده میکنید، باید مطمئن شوید که گیاه در همان «سطح خاک» یا عمقی قرار میگیرد که در گلدان قبلی در آن بوده است.
روش اول
در این روش گلدان قدیمی را راهنمای کارمان قرار میدهیم. مثل آنچه در تصویر میبینید، گلدان قدیمی را در محفظه جدید میگذاریم و اطراف آن را کاملا از خاک و کمپوست پر میکنیم.
وقتی گلدان قدیمی را از محفظه جدید خارج کنیم، جای آن باقی خواهد ماند. گیاه را در این فضای خالی قرار دهید، اطرافش را با خاک پر کنید و به آن آب دهید تا سر جایش محکم شود.
عوض کردن گلدان با استفاده از گلدان قدیمی
بهکارگیری این روش بسیار ساده است و درعینحال دقت بالایی دارد. اما اگر گلدان جدیدی که تهیه کردهاید شکل متفاوتی از گلدان قبلی داشته باشد یا مثلا بزرگتر از آن باشد، برایتان کارایی نخواهد داشت. دراینشرایط استفاده از روش دوم را توصیه میکنیم.
روش دوم
در روش دوم فقط خود گیاه را راهنمای کارمان قرار میدهیم. گیاه را با یک دست در گلدان جدید فرو ببرید و بهطور تقریبی، آن را در عمق و فاصله مناسب از اطراف نگه دارید. سپس با دست دیگر، گلدان را با خاک و کمپوست پر کنید.
این روش در مقایسه با روش قبلی دقت کمتری دارد؛ اما اگر احساس کردید جایی به اشتباه افتادهاید، میتوانید گیاه را تکان دهید و فاصله آن را بهدلخواه تنظیم کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. وقتی نتیجه برایتان رضایتبخش بود، با ریختن کمی خاک بیشتر اطراف گیاه و آبدادن به آن گیاه را سر جایش کاملا محکم کنید.
هنگام ریختن خاک، کود و مواد مغذی در گلدان جدید خیلی فشار وارد نکنید تا منفذهای کوچکی در خاک و کود باقی بمانند. ریشههای گیاه باید کمی در معرض هوا باشند و منافذ موجود در خاک و کود این امکان را برایشان فراهم خواهند کرد.
ترفندهایی برای تغییر خاک و گلدان
1. نیازی نیست در زمانهای خاصی از سال گلدان را عوض کنید
اکثر کتابها و وب سایتهای راهنما بهار را به عنوان بهترین زمان برای تعویض گلدان ذکر می کنند زیرا در این فصل ریشه های گیاه سریعتر رشد می کنند و فضاهای خالی را می پوشانند. بنابراین در گلدان جدید شرایط رشد آنها زودتر فراهم می شود.
اما اگر کمی تجربه و اطلاعات بیشتری در مورد گیاهان آپارتمانی داشته باشید ، می دانید که برای اکثر این نوع گیاهان ، زمان تعویض گلدان اهمیتی ندارد و آنچه بسیار مهمتر است نحوه تغییر گلدان و خاک است.
بنابراین اگر مثلاً در فصل سرما گیاه زمستانی خریداری کرده اید و می خواهید گلدان را عوض کنید از این کار نترسید فقط مراقب باشید که گیاه را زیاد آبیاری نکنید و آن را در معرض هوای سرد زیاد قرار ندهید.
2. حواستان به روش زهکشی گلدان باشد
اجازه بدهید آب گلدان خارج شود. میتوانید بهجای آنکه گیاه را مستقیما داخل گلدانی بگذارید که انتهایش سوراخ ندارد و آب راهی به بیرون نمییابد، گیاه را داخل گلدانی بگذارید که چنین امکانی دارد و سپس، گلدان را در محفظهای با ظاهر زیبا بگذارید که کف آن کاملا پوشیده باشد و سوراخ نداشته باشد. چیزی شبیه به محفظهای که در تصویر زیر مشاهده میکنید:
به این ترتیب اگر در آبیاری بیش از حد گیاه اشتباه کنید به سادگی گلدان را برداشته و آب اضافی را که در ته ظرف جمع شده است خالی می کنید.
3. در انتخاب جنس گلدان دقت کنید
گلدان های سفالی دارای سوراخ های بیشتری هستند. بنابراین ، گیاهی که در چنین گلدانی کاشته می شود نیاز به آبیاری بیشتری دارد.
4. اندازه گلدان جدید را با دقت انتخاب کنید
بهتر است گلدان جدیدی را انتخاب کنید که جایگزین گلدان قبلی گیاه شود ، اندازه بزرگتری که به ریشه گیاه فضای کافی برای رشد بدهد. اما فضای خالی نباید به حدی باشد که گیاه در آن گم شود. اندازه بزرگتر اندازه مناسب است.
5. نظافت گلدان را رعایت کنید!
مطمئن شوید که گلدان جدیدی را که انتخاب می کنید کاملاً تمیز کنید تا از انتشار قارچ ها و باکتری ها و آسیب به گیاه جلوگیری شود.
6. از کود و مواد مغذی مناسب استفاده کنید
کمپوست و مواد مغذی مورداستفاده برای عوض کردن گلدان
برای کود و مواد مغذی انتخابهای بسیار متنوع پیش رو دارید: از کمپوستهای خاکی معمولی یا کود خانگی گرفته تا چیزهای مثل هیدروپونیکها که کمتر رایجاند.
اگر تجربه این موضوع را ندارید پیشنهاد می کنیم از کودهای بسته بندی شده و مواد مغذی مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید (عبارت “برای گیاهان آپارتمانی” باید روی بسته باشد) و کار را برای خود پیچیده نکنید. کودهای بسته بندی شده و مواد مغذی مشابه را می توان برای اکثر انواع گیاهان آپارتمانی استفاده کرد.
البته گیاهانی هستند که کمپوست گیاهان آپارتمانی به سرعت از بین می روند. در زیر می توانید نام این گیاهان را مشاهده کنید. برای این گیاهان ، باید راهنمای آنها را بخوانید و بر این اساس کود و مواد مغذی مناسب را انتخاب کنید:
گیاهان هوازی
ارکیده
ونوس مگسخوار
در پایان
توجه داشته باشید که تغییر گلدان و خاک گیاه او را تحت فشار و استرس قرار می دهد. بنابراین خودتان را به انجام این کار در مواقعی که واقعا به آن نیاز دارید محدود کنید مانند زمانی که گیاه طراوت اولیه خود را از دست می دهد یا به وضوح فضای کافی برای رشد در گلدان فعلی را ندارد.
اگر تجربه ای در زمینه موضوع دارید یا می توانید راه حل ها و اطلاعات بیشتری در مورد نحوه تغییر گلدان و خاک گیاه به ما بگویید ، چگونه آن را در بخش “ارسال نظر” با ما و مخاطبان خود به اشتراک بگذارید. همچنین اگر سوالات ، پیشنهاد یا انتقادی دارید حتماً بپرسید.