شرایط نگهداری کاکتوس | نگهداری کاکتوس در خانه

شرایط نگهداری کاکتوس | نگهداری کاکتوس در خانه

شرایط نگهداری کاکتوس | نگهداری کاکتوس در خانه : کاکتوس گیاهی است از تیره کاکتوسیان (Cactaceae) تیره‌ای از میخک سانان که اغلب خاردار و گوشتی هستند. کاکتوس در ابتدا فقط در شمال و جنوب و مناطق مرکزی ایالات متحده رشد می کرد، اما امروزه در بسیاری از مناطق گرم و خشک جهان که توسط مردم پراکنده شده اند کاکتوس در هنگام طوفان های ناگهانی آب را ذخیره می کند و در ماه های خشکسالی آب ذخیره شده را مصرف می کند. کاکتوس ها بومی ایران نیستند.

بیشتر کاکتوس ها ریشه های عمیقی داشته و ساقه شبکه مانندی دارند که به عنوان منبع ذخیره آب عمل می‌کنند ساقه کاکتوس توسط تیغ هایی محافظت می‌شود. کاکتوس ها برگ های خیلی کوچکی داشته یا اصلاً برگ ندارند.

شرایط نگهداری کاکتوس | نگهداری کاکتوس در خانه

شرایط نگهداری کاکتوس | نگهداری کاکتوس در خانه

نور مورد نیاز کاکتوس:

کاکتوس ها به نور زیادی نیاز دارند و قرار دادن آنها در داخل اتاق و پشت پنجره های جنوبی بسیار راحت است. در صورت کمبود نور طبیعی می توان از نور مصنوعی نیز به عنوان مکمل استفاده کرد.

سیستم های آبیاری:

در طول فصل رشد فعال کاکتوس باید بیشتر از دوره استراحت آبیاری شود. برای آبیاری کاکتوس برنامه مشخص و تعریف شده ای وجود ندارد و طرح آن به گلدان، خاک، آب و هوا و عواملی از این دست بستگی دارد.

بهترین روش برای تعیین مقدار آب مورد نیاز کاکتوس، این است که گیاه را مدتی با دقت زیرنظر بگیرید. هنگام آبیاری سعی کنید تمام سطح خاک خیس نشود و مراقب خروج آب نیز باشید.

دور بعدی آبیاری باید در زمانی باشد که خاک کاکتوس کاملا خشک شده باشد. ساده ترین روش حصول اطمینان از خشکی خاک این است که یک خلال دندان را با احتیاط در خاک فرو کنید، اگر خلال دندان نمناک شد، باز هم یکی دو روز صبر کنید. گیاه در فصل استراحت خود تنها چند هفته یکبار به آبیاری نیاز دارد. برای 13 روش موثر برای نجات دادن کاکتوس پوسیده و خشک شده روی جمله کلیک کرده و بخوانید.

شرایط نگهداری کاکتوس | نگهداری کاکتوس در خانه

الزامات کاکتوس:

کاکتوس ها در طول فصل رشد خود دمای 32 تا 38 درجه سانتیگراد را تحمل می کنند و بهترین دما برای فصل استراحت آنها 7 تا 12 درجه سانتیگراد است. این دمایی است که کاکتوس در زیستگاه طبیعی خود با آن مواجه می شود هوای سرد در فصل استراحت می تواند منجر به گلدهی گیاه در فصل رشد شود.

این گیاه در فصول بهار تا پاییز و شب های خنک به گرمای معتدل نیاز دارد هوای زمستان باید خنک باشد (حدود 10 تا 14 درجه سانتیگراد). کاکتوس های قیر باید در مکانی با دمای حداقل 16 درجه نگهداری شوند همچنین توجه داشته باشید که تهویه مناسب یکی از نیازهای کاکتوس است.

بهترین دما برای نگهداری کاکتوس ها 18 تا 32 درجه سانتی گراد است.

نیاز خاک برای کاکتوس:

کود مورد نیاز کاکتوس:

کاکتوس در طی پاییز و زمستان تنها هر دو تا سه ماه یک مرتبه به کود احتیاج دارد. یک کود کم ازت برای کاکتوس مناسب است. کودهایی که به تدریج در خاک آزاد می شوند نیز برای کاکتوس مناسب هستند، اما این کودها تنها یک مرتبه در بهار به خاک افزوده می شوند.

نیاز خاک برای کاکتوس:

می توانید با مخلوط کردن قسمتی از خاک گلدان با یک قسمت ماسه و کمی ماسه برای عبور راحت تر آب، خاک مناسبی تهیه کنید.

لایه های خاک کاکتوس:

1- شن ریز 2- خاک گلدان + ماسه 3- خزه یا پوست برنج 4- شن یا خرده سفال.

گاهی در جابجایی کاکتوس ها مشاهده می شود که ریشه گیاه وضعیت مناسبی ندارد و پوسیده شده است. در این صورت بهترین راه هرس ریشه هاست و فقط باید ریشه های سالم و قوی باقی بمانند، در صورتی که همه ریشه ها سالم باشند.

نامناسب بود از بریدن تمام ریشه ها نترسید ریشه های جدید به سرعت رشد می کنند. معمولاً پس از جابجایی گلدان و کوتاه کردن ریشه گیاه تا ده روز نباید آبیاری شود.

تکثیر کاکتوس

بهترین زمان برای انجام این کار بهار است، اما در فصول دیگر نیز امکان پذیر است.

به دست آوردن قلمه مناسب نیاز به انتخاب مناسب دارد کاکتوس ها را می توان به راحتی از طریق قلمه تکثیر کرد. اما این کار بیشتر از کاکتوس های منفرد انجام می شود. زیرا آسیب کمتری به گیاه وارد می کند. از جوانه هایی استفاده کنید که تماس کمتری با گیاه دارند.

از گرفتن قلمه از پایه گیاه خودداری کنید. رطوبت این قسمت از گیاه بیشتر بوده و خطر پوسیدگی گیاه مادری بیشتر است. اگر این کار را انجام دادید و پایه گیاه شروع به پوسیدگی کرد، بلافاصله قسمت پوسیده آن را جدا کرده و گیاه مادر را به مدت یک هفته از خاک خارج کرده و سپس به گلدان منتقل کنید.

بهترین زمان برای انجام این کار بهار است اما در فصول دیگر نیز امکان پذیر است. برای این کار از یک چاقوی تیز استفاده کنید. از تیغ اره استفاده نکنید.

کاکتوس

قلمه زدن کاکتوس

ریشه های پوسیده و زرد رنگ (به دلیل آبیاری زیاد) را با چاقوی تمیز ببرید و قسمت سالم آن را چند ساعت روی کاکتوس بگذارید سپس در خاک کاکتوس بکارید و چند روز به آن آب ندهید و سپس آبیاری کنید.

کاکتوس ها سر و ته رشد نمی کنند، بنابراین وقتی چند برش از یک کاکتوس بر می دارید به این نکته دقت کنید. برای جلوگیری از بین رفتن کاکتوس و پوسیدگی آن قبل از اینکه آن را در خاک قرار دهید چند روزی آن را در سایه قرار دهید تا قسمت بریده شده خشک شود.

هر چه کاکتوس بزرگتر باشد خشک شدن آن بیشتر طول می کشد (3 تا 15 روز). همچنین هوای گرم و سرد به ترتیب باعث کاهش و افزایش زمان خشک شدن می شود. پس از گذشت این مدت آن را در گلدانی با زهکشی خوب قرار دهید و مانند سایر کاکتوس های بالغ آب دهید. معمولا 2 تا 3 هفته طول می کشد تا ریشه ها ظاهر شوند.

نحوه نگهداری کاکتوس در مهر ماه

در مهرماه نور خورشید تا حدودی کاهش می یابد و بهترین نور مناسب برای کاکتوس ها وجود دارد.

آفتاب مستقیم مهرماه برای کاکتوس ها خوشایند است و گیاهان در زیر نور آن خود را برای شرایط سخت زمستانی آماده می کنند و مواد لازم را در بافت های داخلی خود ذخیره می کنند.

دقت کنید که با سرد شدن هوا فاصله بین دو آبیاری بیشتر شود و در مناطق سردسیری که دما در شب به 10 درجه می رسد کاکتوس ها بیرون نماند.

کاکتوس

نگهداری کاکتوس در ماه آبان

در آبان ماه گلدان های کاکتوس را در قسمتی از گلخانه قرار دهید که هوای کم و بیش خشک و نور ملایم دارد. و هر 15 تا 20 روز به آنها کمی آب بدهید.

لازم به ذکر است در این ماه وجود رطوبت زیاد باعث پوسیدگی بافت این گیاهان می شود و دمای 15 تا 20 درجه سانتی گراد برای آنها مناسب است.

و اگر بخواهیم خواب زمستانی کاکتوس ها را شروع کنیم باید دمای پنج تا ده درجه برای آنها فراهم شود.

و بنابراین می توان آنها را در اتاق ها یا پشت پنجره ها یا در پارکینگ یا روی پله ها نگهداری کرد.

نکته:

بهترین مکان برای نگهداری کاکتوس در تابستان پشت پنجره جنوبی ساختمان است.

اگر در آفتاب شدید بمانند رنگشان سفید می شود.

باید هر هفته آن را بچرخانیم تا بلند شود.

نکاتی برای نگهداری کاکتوس:

جابجایی کاکتوس ها

اکثر مردم گلدان های خود را بیش از حد تغییر مکان می دهند. این به ریشه های کاکتوس آسیب می رساند. این کار باید فقط زمانی انجام شود که گیاه نیاز به تعویض گلدان داشته باشد. بهترین فصل برای تعویض گلدان بهار است که گیاه در حال رشد است و انرژی زیادی دارد.

کاکتوس می تواند سال ها (5 تا 10 سال) بدون نیاز به تعویض گلدان در گلدان باشد. کاکتوس ها در هر گلدانی که زه کشی و تخلیه آب مناسبی داشته باشد میتوانند به خوبی رشد کند.

گلدان هایی گلی با عمق کم برای کاکتوس ها بسیار مناسب است و اصولا کاکتوس ها به عمق زیادی احتیاج ندارند. برای انتخاب سایز گلدان، گلدانی با قطری کمی بیشتر از قطر کاکتوس را انتخاب کنید.

گلدان های بزرگ برای کاکتوس های کوچک مناسب نیستند باعث از بین رفتن گیاه می شوند. پس از کاشت کاکتوس در آبیاری آن عجله نکنید تا به ریشه گیاه فرصت ترمیم داده شود پس از چند روز گیاه را آبیاری کنید در سه هفته اول به آبیاری کم بسنده کنید.

کاکتوس

مراحل جابجایی گلدان “گل کاکتوس”.

قسمت پایینی گلدان را با سنگ هایی تمیز بپوشانید. مقداری زغال فعال شده در این قسمت قرار دهید.
گلدان را با ترکیب دو قسمت ماسه و یک قسمت خاک و مقداری perlite پر کنید. (خاک های آماده در مغازه های معتبر یافت می شود)
دقت کنید که هیچ گونه کلوخ در مخلوط وجود نداشته باشد سپس کاکتوس ها را در خاک قرار دهید.
مقداری سنگ و خزه را بر روی خاک گلدان برای نگهداری رطوبت قرار دهید.

توصیه های زمستانی برای نگهداری از کاکتوس

گیاهان در هنگام خواب بیشتر در برابر آفات و بیماری ها آسیب پذیر هستند.

در زمان خواب زمستانی کاکتوس ها را تا حد امکان در جای خشک نگهداری کنید، زیرا قارچ ها می توانند در رطوبت بالا رشد کنند و گیاهان بیمار را از بقیه جدا کنند.

همچنین از مصرف کودها و مکمل ها در هنگام خواب خودداری کنید.

توجه داشته باشید که کاکتوس ها در خواب معمولی چروک می شوند.

در طبیعت، کاکتوس ها برای جلوگیری از یخ زدن، آب زیادی از دست می دهند پس با دیدن چروک شدن آنها آبیاری نکنید.

نگهداری از کاکتوس

گلدهی کاکتوس

کاکتوس برای گلدهی به چندین شرایط نیاز دارد:

شرط اول سن کاکتوس است، این سن در خانواده های مختلف کاکتوس متفاوت است و از سه سال تا سی سال و بیشتر است.

مامیلاریا در سال چهارم به بلوغ می رسد.

حالت دوم خواب زمستانی است که در نیمه دوم سال باید سرما را احساس کرد و در دمای 10 درجه و آبیاری کم باشد.

شرط سوم اندازه گلدان است، گلدان نباید خیلی بزرگ باشد زیرا گلدان بزرگ گلدهی را به تاخیر می اندازد.

شرط چهارم این است که در بهار و تابستان نور کافی به کاکتوس برسد.

توجه داشته باشید که اگر شرط اول نباشد یعنی کاکتوس به سن بلوغ نرسیده باشد گل نمی دهد پس بهتر است زمانی کاکتوس گلدار بخریم که بدانیم به سن گلدهی رسیده است.

همچنین در فصل زمستان باید دمای محیطی را که مثلاً کاکتوس ها را در آن نگهداری می کنید به ۲ تا ۵ درجه کاهش دهید تا گل بدهند.

کاکتوس ها هر ساله دو مرحله از زندگی دارند، بهار و تابستان که فصل رشد است.

پاییز و زمستان فصل خواب و استراحت است.

نگهداری از کاکتوس

حال این سوال پیش می آید که آیا کاکتوس ها خود به خود به خواب می روند؟

دما برای خواب کاکتوس ها بسیار مهم است.

کاکتوس ها در دمای 5 تا 10 درجه می خوابند که مطمئناً در داخل خانه این دما را ندارید پس باید در داخل پله ها یا پارکینگی که این دما را دارند مکانی برای کاکتوس ها آماده کنید.

بیماری کاکتوس ها:

کاکتوس ها در اثر آبیاری زیاد، خاک نامناسب، نور نامناسب و رطوبت زیاد دچار بیماری های قارچی می شوند.

لک سفید بر بدن کاکتوس احتمال بیماری قارچی و آفت هست.

درمان

یک قاشق چایخوری سم حشره کش مانند دیازینون و یک قاشق قارچ کش مانند مانکوزب را در یک لیتر آب حل کرده و به صورت اسپری و یا مانند آبیاری به گیاه بدهید.

در مصرف محلول زیاده روی نکنید و به مقدار کفایت پشت و روی برگ ها اسپره کنید. بعد از 7 روز سمپاشی را تکرار کنید. بهتر است سم پاشی را در مورد تمام گیاهان سالم و با حجم کمتر و بیمار انجام دهید.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *