چگونه یک دادخواست خوب بنویسیم؟ نحوه نوشتن دادخواست
چگونه یک دادخواست خوب بنویسیم؟ نحوه نوشتن دادخواست : نحوه نوشتن دادخواست بسیار مهم است و اگر اشتباهی در آن وجود داشته باشد ممکن است نتوانید به خواسته خود برسید. در ادامه این مقاله روش صحیح انجام این کار را برای شما بررسی خواهیم کرد.
نوشتن دادخواست یکی از راه هایی است که می توانید برای احقاق حق خود اقدام اداری انجام دهید. نحوه نوشتن دادخواست بسیار مهم است و برای این کار باید یک سری نکات را رعایت کنید.
بیشتر بخوانید: تفاوت شکایت کیفری و حقوقی در چیست؟
فهرست مطالب این صفحه
نحوه نوشتن دادخواست حقوقی
معنای دادخواست بسیار مهم است، بنابراین اگر می خواهید یک دادخواست ساده یا قانونی بنویسید به معنای درخواست از فرد یا گروهی برای انجام وظایف قانونی است. دادخواست مربوط به اشکالات حقوقی است و تنظیم کننده خواهان و شخص مقابل خوانده محسوب می شود.
در واقع طبق قانون آیین دادرسی و ماده 48 آن، رسیدگی به پرونده از زمانی شروع می شود که دادخواست به اطراف داده شود. فرم های مربوط به دادخواست را می توانید از نشریات مراجع قضایی تهیه و پر کنید، ضمن اینکه فرم های مربوط به شکایات را می توانید از هر دفتر خدمات الکترونیک قضایی هر منطقه انجام دهید.
فرم های دادخواست بسیار متفاوت است و انواع آنها عبارتند از:
✅ دادخواست بدوی
✅ دادخواست شورای حل اختلاف
✅ دادخواست تجدید نظر
✅ دادخواست فرجام خواهی
✅ دادخواست دیوان عدالت اداری
✅ دادخواست واخواهی
شرایط و اجزای دادخواست
همانطور که می دانید هر کاری دارای یکسری اصول می باشد از این رو بهتر است با شرایط و اجزای این دادخواست ها آشنا شوید.به صورت کلی برای تنظیم شدن دادخواست ها باید یک سری اجزایی را تکمیل نمایید و این اجزا را در ادامه برایتان بررسی می کنیم.
✅ مشخصات هویتی خواهان که شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر و محل اقامت می باشد.
✅ مشخصات هویتی خوانده که شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر و محل اقامت می باشد
✅ مشخصات هویتی وکیل که شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر و محل اقامت می باشد.
✅ تعیین خواسته و بهای مورد نظر
✅ دلیل منضمات که شامل هرگونه سند و مدرک می باشد.
✅ شرح دادخواست که باید به صورت مختصر و کلی باشد.
نحوه نوشتن دادخواست
برای نگارش صحیح دادخواست باید از نکات حقوقی روستی استفاده کرد در غیر این صورت ممکن است رای دادگاه علیه شما باشد و یا به دلیل اشکالات حقوقی که در نگارش وجود دارد در اولین جلسه دادخواست رد شود.
بهتر است با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید. از حقوق استفاده کنید در غیر این صورت دچار یکی از دو مورد ذکر شده خواهید شد. بهتر است در هنگام نوشتن به چند نکته مهم توجه کنید که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
نوشتن خوانده ها
برای یک دادخواست بسیار خوب و موفق، بهتر است اسامی همه متهمانی که در یک پرونده هستند را بنویسید. در غیر این صورت ممکن است درخواست شما رد شود.
محل اقامت پاسخگویان
یکی از مهم ترین نکاتی که در این زمینه باید رعایت کنید این است که آدرس دقیق تمامی قرائت ها را یادداشت کنید. اما اگر محل سکونت آنها را نمی شناسید، باید توجه داشته باشید که پرونده شما ممکن است با مشکلات زیادی روبرو شود و همچنان باید با یک کارشناس حقوقی مشورت کنید.
موضوع خواسته
به یاد داشته باشید که هنگام نوشتن دادخواست دقت کنید که موضوع درخواست به درستی مشخص شود. دادگاه فقط به پرونده مذکور رسیدگی می کند و کاری به سایر موارد ندارد لذا باید توجه داشته باشید تا در صورت وجود اشکال در این قسمت از دادخواست به درستی بنویسید در غیر این صورت مجبور به انجام مجدد خواهید بود. طرح دعوی حقوقی برای شما هزینه زیادی خواهد داشت.
استناد به مواد قانونی
در حالی که نوشتن یک دادخواست، یک فرد عادی نمی تواند به راحتی آن را مدیریت کند، زیرا شما باید مواد قانونی را نیز ذکر کنید. در واقع این قسمت یکی از مهم ترین قسمت های دادخواست است و اگر نتوانید به خوبی از عهده آن برآیید ممکن است دچار مشکلات جدی شوید.
ذکر مدارک
شواهد یکی از مهم ترین بخش های ابزار است، بنابراین باید مراقب باشید که همه آنها را در نوشتن دادخواست لحاظ کنید. اگر فاکتور، مبایعه نامه، رسید یا هر چیز دیگری را که به عنوان مدرک دارید ذکر کنید.
اگر می خواهید از شهود برای پرونده خود استفاده کنید، لطفاً در این قسمت به آنها اشاره کنید و استماع شهادت شهود باید در این قسمت ذکر شود.
تفاوت دادخواست و شکایت
✅ یک سری تفاوت ها وجود دارد که می توانید این دو را از یکدیگر تشخیص دهید در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.
✅ دادخواست مرتبط با دعاوی حقوقی می باشد و شکوائیه مرتبط با دعاوی کیفری است.
✅ در شکایت از دادگاه خواسته می شود که خواهان را مجازات کند در حالی که در دادخواست از خواهان انجام وظایف خواسته می شود.
✅ شکایت برای رسیدگی به مراجع قضایی می رود و در دادگاه رای صادر می شود اما در دادخواست بر اساس میزان و نوع درخواست به شورای حل اختلاف و دادگاه ارسال می شود و خیلی کوتاهتر می گذرد.
✅ در شکایت باید فقط یک تمبر 2 هزار تومانی تهیه کنید در حالی که برای دادخواست مبلغ این تمبرها با توجه به نوع آن متفاوت خواهد بود.
✅ در دادخواست حقوقی در صورت مجهول نبودن متهم، دادگاه دستور می دهد این دادخواست سه بار در روزنامه چاپ شود و پس از آن اگر خبری از خوانده نباشد، حکم غیابی صادر می شود.
✅ حال که با سختی ها و نحوه نوشتن دادخواست آشنا شدید بهتر است کارهای حقوقی خود را به دست افراد بسیار مجرب بسپارید، در غیر این صورت ممکن است نتوانید از پس کار خود برآیید و دچار مشکلات شدید شوید.
✅ در پایان سایر مطالب در زمینه اطلاعات عمومی مانند تفاوت شکایات کیفری و حقوقی و تنظیم شکایت نامه را مشاهده کنید و اطلاعات خود را در این زمینه ها افزایش دهید.