چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز : به دلیل عدم آگاهی از تکنیک دوخت پارچه خز خیاط ها عموماً در دوخت و برش آن دچار مشکل می شوند و به دنبال پارچه های جایگزین می گردند. دوخت لباس با پارچه خز راحت تر از چیزی است که فکر می کنید. پارچه خز یک انتخاب خاص، همه کاره و بادوام است.

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

فهرست مطالب این صفحه

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

جایگزینی پارچه دیگری به جای خز، اساساً به دلیل عدم سازگاری با طرح لباس، باعث بی کیفیتی لباس می شود.

در این مقاله قصد داریم تکنیک دوخت پارچه خز را آموزش دهیم که دوخت و برش پارچه خز را بسیار آسان می کند. با یادگیری تکنیک های دوخت پارچه خز می توان به جای چالش، دوخت این پارچه را یک نعمت دانست.

در مورد پارچه خز می توان گفت که کار با این پارچه بسیار آسان است و در عین حال ظرافت و تکنیک های دوخت خاص خود را دارد. دوخت خز بسیار سرگرم کننده است یادگیری تکنیک های دوخت و برش پارچه خز بسیار کاربردی است و کار ما را در خلق یک اثر هنری بسیار آسان می کند.

با رعایت چند نکته مهم که در زیر به آنها اشاره می شود، می توانید به یک خیاط پارچه خز حرفه ای تبدیل شوید.

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

تعیین جهت پرزها در تکنیک دوخت پارچه خز

خز یک پارچه بافتنی است، بنابراین قبل از هر چیز برای یک خیاط مهم است که تمام پرزهای پارچه خز را صاف کند تا همه آنها در یک ردیف قرار گیرند.

برای قرار دادن تمام قطعات الگو باید آنها را در یک راستا قرار دهید این کار باعث می شود که هنگام دوخت، همه قطعات در یک راستا و در جهت درست قرار گیرند و همه شمع ها در یک طرف قرار گیرند.

به عنوان مثال باید بسیار مراقب باشید که سمت راست لباس بر خلاف سمت چپ، روی پارچه خز نیفتد، زیرا جهت پرزها در بریدن خز مهم است.

حتما بخوانید: نحوه دوخت بالش گرد بصورت مرحله به مرحله

ابتدا باید مطمئن شویم که الگوها به درستی روی پارچه قرار گرفته اند. در اصطلاح خیاطان، خواب پارچه برای بریدن خز مهم است. با دست کشیدن ساده بر روی این پارچه، یک بار از پایین به بالا و بلعکس متوجه تفاوت خز با دیگر پارچه‌ها خواهید شد.

جهت پرزهای خز اصولا باید از سمت بالا به‌ سمت پایین لباس باشد. وقتی از سمت بالا به سمت پایین دست میکشید باید همه پرزهای خز در یک راستا و مرتب قرار گیرند. حتما قبل از شروع انجام کار یک بار تمامی پرزهای پارچه را با دست صاف کنید.

بر روی قسمت پشتی پارچه خز جهت پرزها را علامت بزنید

از آنجایی که سطح بالایی پارچه خز دارای پرزهای نسبتاً طولانی است چرخاندن خز و تعیین جهت آن از پشت آسانتر است.

با استفاده از صابون خیاطی یا خودکار می توانید به راحتی جهت خز را با فلش مشخص کنید. از بالا به پایین پیکان را در جهتی که خز را روی پارچه چیده اید علامت بزنید.

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

الگو را به پشت پارچه منتقل کنید

هرگز خز را از روی پارچه نبرید، این کار باعث می شود که در تشخیص جهت صحیح الگو دچار اشتباه شوید. برای برش این پارچه الگو را پشت پارچه قرار دهید و با این روش از برش اشتباه خودداری کنید.

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

برش تک لایه، بهترین تکنیک دوخت پارچه خز

خز به دلیل ضخامت آن باید به صورت یک لایه بریده شود. اگر آن را به صورت مورب برش دهید، ممکن است باعث حرکت و لیز خوردن پارچه شود و الگوی آن به هم بریزد.

پارچه را یک لایه در پشت پهن کنید هر یک از الگوها را باید دو بار برش دهید. الگو را روی پارچه خز قرار دهید، سمت راست را یک بار برش دهید، سپس الگو را بردارید و آن را برگردانید و سمت چپ لباس را ببرید.

چند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

الگو را به‌جای سنجاق با کلیپس محکم کنید

پارچه خز به دلیل بافت خاصی که دارد ضخیم تر از پارچه های معمولی موجود در بازار است. به دلیل ضخامت پارچه، اگر هنگام سنجاق دقت نکنید، ممکن است به آن آسیب برساند.

پس بهتر است به جای سنجاق از گیره های مخصوص خیاطی استفاده کنید و از آنها برای چسباندن الگو روی پارچه استفاده کنید.

اگر گیره ندارید و یا به هر دلیلی می خواهید از سنجاق استفاده کنید، سنجاق ها را در فاصله بین درزها ثابت کنید تا بدنه پارچه آسیب نبیند.

حتما بخوانید: آشنایی با انواع مدل پارچه برای دوخت و خیاطی

الگو را به‌جای سنجاق با کلیپس محکم کنید

پارچه خز را از پشت ببرید

وقتی پشت پارچه و جهت پرزها را مشخص کردید در مرحله بعد پارچه را از پشت برش بزنید. به عبارت دیگر هنگام برش دقت کنید که پارچه از پشت و قسمت بافتنی بریده شده باشد.

هنگام برش پارچه خز مراقب پرزها باشید

هنگام بریدن خز فقط قسمت بافتنی و نازک پشت پارچه را ببرید و مراقب باشید پرزها را نچینید. پس قیچی را از پرز رد کنید و مراقب پرزهای روی پارچه باشید.

برای بریدن پارچه خز از قیچی تیز استفاده کنید

سعی کنید پارچه خود را با یک قیچی تیز برش دهید تا از پارگی و ساییدگی پارچه جلوگیری کنید. همه ابزارها برای برش خز مناسب نیستند. ابزاری که برای برش این پارچه استفاده می کنید باید تیز باشد.

پارچه خز را بلند کرده و قسمت پشت پارچه را بدون پرزها برش دهید. این کار باعث می شود که قسمت هایی که پرز کوتاه تر دارند بریده نشوند و لباس زیباتر به نظر برسد.

حتما بخوانید: چند نکته مهم خیاطی برای دوخت با کیفیت

تکنیک دوخت پارچه خز به سبک اروپایی

برای جلوگیری از کشیده شدن پارچه هنگام برش، خطوط پارچه را در پشت صاف کنید. این برای خز که بخشی از پارچه های بافتنی است بسیار مهم است.

چون کمی کش می آید و با صاف نمودن مرتب پارچه از کشیده شدن و بالا و پایین رفتن پارچه جلوگیری می کنید.

برای حل این موضوع در برخی از مجلات اروپایی پیشنهاد می شود که پشت پارچه نوارهای پهن بچسبانند و سپس آن را برش دهند. با این روش خز صاف و سفت می شود و دیگر تکان نمی خورد.

تکنیک دوخت پارچه خز به سبک اروپاییچند تکنیک کاربردی برای دوخت پارچه خز

از شر پرزهای اضافی خلاص شوید

پس از برش پارچه خز، قطعا متوجه له شدن کرک های لبه پارچه خواهید شد. این کرک ها را باید دور ریخت تا ظاهر بدی به لباس ندهد و محیط کار را به هم نریزد. پس از بریدن هر تکه پارچه، آن را در جایی تکان دهید تا به هم ریختگی ایجاد نشود.

از ریشه بندی خبری نیست

در دوخت خز نیازی به ریشه زایی نیست زیرا خز پارچه بافتنی است و لبه های آن پاره نمی شود به همین دلیل می توان پارچه خز را بدون ریشه زدن با یک کوک ساده یا زیگزاگ توسط چرخ به هم وصل کرد.

در تکنیک دوخت پارچه خز، دو تکه پارچه خز را به هم وصل کنید

دو تکه خز را با یک کوک یا سنجاق به هم وصل کنید. حتما قبل از شروع کار با چرخ خیاطی دو تکه خز را که می خواهید بدوزید با کوک یا سنجاق هایی که در فاصله کمی قرار دارند به هم وصل کنید.

اگر خز را بدون کوک یا سنجاق زیر پایه‌ی چرخ‌خیاطی قرار دهید، به‌علت ضخامت پارچه، شروع به لغزش می‌کند و جای کوک‌ها تکان خواهد خورد.

در تکنیک دوخت پارچه خز، دو تکه پارچه خز را به هم وصل کنید

از تکه های پارچه خز به عنوان موش آزمایشگاهی استفاده کنید

برای اطمینان، ابتدا دو تکه خز اضافی را به هم سنجاق کرده و چند سانتی متر با چرخ بدوزید، سپس اندازه دوخت ها چرخ خیاطی را بررسی کنید.

نوع نخ خود را به صورت حرفه ای انتخاب کنید

نخ نیز در دوخت پارچه خز بسیار مهم است. از آنجایی که خز کمی ضخیم تر از پارچه های معمولی است، اگر شروع به دوخت آن با نخ معمولی کنید، باعث پارگی یا کشیده شدن نخ در پارچه می شود. برای دوخت این پارچه ها معمولا از نخ های پلی استر یا نخی استفاده می شود. نوع نخ باید با نوع پارچه مطابقت داشته باشد.

از یک سوزن ضخیم استفاده کنید

قبل از شروع خیاطی حتما سوزن چرخ خیاطی خود را چک کنید. نوع سوزن برای پارچه های مختلف متفاوت است. نوع سوزن باید با توجه به نوع پارچه انتخاب شود. تعداد سوزن توصیه شده برای دوخت خز معمولاً 9.65 تا 11.75 است.

از یک سوزن ضخیم استفاده کنید

فاصله بین دوخت ها را افزایش دهید

هنگام دوخت، دستگاه چرخ‌خیاطی خود را روی کوک درشت تنظیم کنید و طول کوک‌ها را افزایش دهید.

دستگاه را روی درجه سه و نیم قرار دهید و در صورت کم بودن بازهم درجه آن را زیاد کنید. معمولاً ازنظر خیاطان حرفه‌ای درجه دوخت خز باید به گونه ای باشد که در هر اینچ ۱۲ کوک زده شود.

در تکنیک دوخت پارچه خز به جای دوخت ساده از زیگزاگ استفاده کنید

می توانید به جای دوخت ساده در امتداد لبه پارچه از زیگزاگ استفاده کنید. برای این کار باید خز را با دقت کنترل کنید تا تکان نخورد.

با این روش وقتی پارچه خز را باز کرده و برگردانید روی پارچه بسیار تمیز می شود و از ضخیم شدن زیر پارچه جلوگیری می کند و دوخت بسیار زیبا و تمیزی به ارمغان می آورد.

در تکنیک دوخت پارچه خز به جای دوخت ساده از زیگزاگ استفاده کنید

تکنیک دوخت پارچه خز با دوخت مستقیم و ساده

اگر از دوخت ساده برای پارچه خز استفاده می کنید، همیشه پرزها را به سمت داخل پارچه هدایت کنید و از کشیدن پارچه خودداری کنید. سعی کنید پارچه را به طور یکنواخت زیر پایه چرخ خیاطی هدایت کنید تا از ایجاد کیست و چین و چروک در درز جلوگیری شود.

از هر دو دست برای کنترل پارچه استفاده کنید

برای جلوگیری از حرکت پارچه، پارچه را با یک دست پشت پایه چرخ خیاطی و با دست دیگر جلوی چرخ خیاطی محکم نگه دارید.

به آرامی پای خود را روی پدال بگذارید، سپس هر دو دست را با همان نیروی حرکت دهید و شروع به دوخت کنید. این کار را به آرامی انجام دهید تا بتوانید با دو دست پارچه را به زیر پایه هدایت کنید.

از هر دو دست برای کنترل پارچه استفاده کنید

برای خلق  دوخت عجله نکنید

دوخت خز نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد پس در فواصل زمانی کوتاه دوخت را متوقف کنید اصولاً پس از دوخت چند سانتی متری، باید پایه چرخ خیاطی را بلند کنید، هر دو لایه پارچه خز را صاف کنید.

مراقب چین و چروک های مزاحم باشید

اگر درز لباس چروک شد یا پارچه خز چروک شد، کشش نخ را کم کنید. از پایه هایی استفاده کنید که برای چندین لایه پارچه ضخیم مانند خز طراحی شده اند. این کار باعث کاهش فشار روی پایه می شود و خز به راحتی زیر پایه چرخ خیاطی حرکت می کند.

پرزهای گیر افتاده بین درزها را آزاد کنید

پس از دوخت این پارچه با چرخ خیاطی، ممکن است پرزهای لبه لباس بین درزها گیر کند. می توانید از یک سنجاق برای بیرون کشیدن پرزهای کناری دو پارچه خز که بین درزها گیر کرده اند استفاده کنید.

از چسب نواری پهن کمک بگیرید

اگر از زیگزاگ ساده می‌خواهید برای دوخت خز استفاده کنید، برای لبه‌های بریده‌شده از چسب نواری پهن استفاده کنید.

با استفاده از چسب نواری در لبه‌های برش خورده خز پرزهای آن در قسمت‌های شل شده جمع می‌شود و باعث حفظ خزه‌ها در اطراف درزها می‌شود. اینکار سبب می‌ شود که تا قبل از دوخت درزهای خز، پرزهای آن مرتب جدا نشود و لبه‌های پارچه خالی از پرز نشود.

قبل استفاده از چرخ‌خیاطی بر روی لبه درزها چسب بچسبانید و چند بار با دست روی آن بکشید سپس از روی پارچه خز چسب را بکنید.

مشاهده خواهید کرد که اضافه‌های پرزهای پارچه خز بر روی چسب می‌چسبد و اینکار دوخت را برای شما راحت‌تر می‌کند.

از چسب نواری پهن کمک بگیرید

استفاده از چسب نواری پهن، بهترین تکنیک دوخت پارچه خز

اگر از دوخت ساده استفاده می‌کنید، بعد از تمام شدن کار با چرخ‌خیاطی، یک نوار چسب پهن بر روی درز لباس بچسبانید.

چند بار با کف دست محکم بر روی چسب نواری دست بکشید، سپس با استفاده از یک قیچی تیز اضافه‌های پارچه را که از زیر درز به چسب نواری چسبیده است را جدا کنید تا ضخامت در لبه‌های درز کمتر شود.

از نوار اریب استفاده کنید

در هنگام دوخت سجاف از نوارهای اریب برای درزها استفاده کنید. این کار باعث تمیزی لباس شما و زیبایی دوچندان در دوخت شما می‌شود.

در پرس کردن وسواسی نباشید

از پرس کردن بیش‌از حد این پارچه جلوگیری کنید. زیرا باعث خط افتادن و یا برق افتادن خز می‌شود و ممکن است آن‌ها را بسوزاند.

در صورت ضرورت حتما این کار را از پشت پارچه انجام دهیم. روی پرزدار را بر روی یک سطح ناصاف مانند یک سطح سوزنی قرار دهید. اتو را به‌صورت ‌مداوم بر روی پارچه بگذارید و بردارید و از عقب و جلو کردن اتو بپرهیزید.

در پرس کردن وسواسی نباشید

یکبار برای همیشه پارچه خز خود را پرس کنید

از پشت پارچه به قسمت اضافه‌ درزها می‌توانید چسب مایع مخصوص بزنید تا از بلند شدن درزها جلوگیری کنید. با این کار درزهای خز تا ابد پرس می‌شوند و دیگر نیازی به پرس کردن مستمر ندارند.

نگران خرابی پرزهای نباشید

اگر بعد از اتو کردن پرزهای خز، از آسیب دیدن اصلا نگران نباشید. کمی به کف دست خود آب بپاشید و با نوک انگشتان خود آن‌ها را مرتب کنید. این کار را می‌توانید با یک برس نرم نیز انجام دهید.

نکته کلیدی آخر تکنیک دوخت پارچه خز، برای داشتن یک اثر هنری

در آخر برای تمیزتر شدن دوخت خود می‌توانید به زیر پارچه خز آستر بدوزید. این کار جلوه لباس شما را در چشم هر بیننده‌ای دو چندان می‌کند.

با رعایت این تکنیک های دوخت پارچه خز، دیگر در برش و دوخت مشکلی نخواهید داشت و با آرامش خاطر از دوخت لباس خود نهایت لذت را خواهید برد.

از نوار پهن استفاده کنید

اگر می خواهید از یک زیگزاگ ساده برای دوخت خز استفاده کنید، از نوار پهن برای لبه های بریده شده استفاده کنید. با استفاده از نوار بر روی لبه های بریده خز، پرز آن در قسمت های شل جمع شده و وز دور درزها را حفظ می کند.

این کار باعث می شود که قبل از دوخت درزهای خز، پرزهای آن به طور مرتب پاک نشده و لبه های پارچه خالی از پرز نباشد.

قبل از استفاده از چرخ خیاطی، لبه درزها را چسب بزنید و با دست چند بار بکشید، سپس چسب را از روی پارچه خز بردارید. خواهید دید که کرک اضافی پارچه خز به چسب می چسبد و این کار دوخت را برای شما آسان می کند.

از نوار پهن استفاده کنید

استفاده از چسب نواری پهن، بهترین تکنیک دوخت پارچه خز

اگر از دوخت ساده استفاده می کنید، پس از اتمام کار با چرخ خیاطی، یک نوار پهن روی درز لباس بزنید. نوار را چند بار با کف دست محکم دست بکشید سپس با یک قیچی تیز پارچه اضافی چسبیده به نوار را از زیر درز جدا کنید تا ضخامت لبه های درز کاهش یابد.

از نوار اریب استفاده کنید

در هنگام دوخت سجاف از نوارهای اریب برای درزها استفاده کنید. این کار باعث تمیزی لباس شما و زیبایی دوچندان در دوخت شما می‌شود.

در مورد فشار دادن وسواس نداشته باشید

از فشار دادن بیش از حد این پارچه خودداری کنید زیرا باعث ریزش خط یا برق گرفتگی خز می شود و ممکن است آنها را بسوزاند.

در صورت لزوم حتما این کار را از پشت پارچه انجام دهید. سپس با استفاده از یک قیچی تیز اضافه‌های پارچه را که از زیر درز به چسب نواری چسبیده است را جدا کنید تا ضخامت در لبه‌های درز کمتر شود

یکبار برای همیشه پارچه خز خود را پرس کنید

از پشت پارچه به قسمت اضافه‌ درزها می‌توانید چسب مایع مخصوص بزنید تا از بلند شدن درزها جلوگیری کنید. با این کار درزهای خز تا ابد پرس می‌شوند و دیگر نیازی به پرس کردن مستمر ندارند.

نگران آسیب پرز نباشید

اگر بعد از اتو کردن پرزهای خز، از آسیب دیدن اصلا نگران نباشید. کمی به کف دست خود آب بپاشید و با نوک انگشتان خود آن‌ها را مرتب کنید. این کار را می‌توانید با یک برس نرم نیز انجام دهید.

نگران آسیب پرز نباشید

آخرین نکته کلیدی تکنیک دوخت پارچه خز داشتن یک اثر هنری است

در نهایت برای تمیزتر شدن دوخت خود می توانید آستری زیر پارچه خز بدوزید. این کار جلوه لباس شما را در چشم هر بیننده ای دو چندان می کند.

با رعایت این تکنیک های دوخت پارچه خز، دیگر مشکلی در برش و دوخت نخواهید داشت و با خیال راحت از دوخت لباس خود لذت خواهید برد.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *