نحوه خیساندن حبوبات | چطور نفخ حبوبات را از بین ببریم؟
نحوه خیساندن حبوبات | چطور نفخ حبوبات را از بین ببریم؟ خیساندن حبوبات یکی از روش های اساسی برای رفع نفخ این محصولات غذایی است که به پخت سریعتر لوبیا کمک می کند. با ما همراه باشید تا نحوه انجام این کار را یاد بگیرید.
خیساندن حبوبات قبل از پختن فواید زیادی دارد این روش به کاهش زمان پخت حبوبات کمک کرده و در عین حال باعث حذف قندهای گازدار و دیر هضم آنها می شود. در مقاله زیر با نحوه انجام این کار بیشتر آشنا خواهید شد.
فهرست مطالب این صفحه
نحوه خیساندن حبوبات
خیساندن حبوبات یکی از راه های مهم و اساسی برای از بین بردن نفخ این غذاهاست. همچنین به پخت سریعتر لوبیا کمک می کند. اما روش خیساندن انواع حبوبات متفاوت است. خیساندن لوبیا فواید زیادی دارد. همانطور که گفته شد زمان پخت حبوبات را کاهش می دهد و در عین حال با حذف قندهای تولید کننده گاز و سخت هضم، نفخ حبوبات را از بین می برد.
با خیساندن حبوبات و دور ریختن آن ها همچنین از تمیز شدن حبوبات و باقی ماندن باکتری و آلودگی در آنها اطمینان حاصل می شود. زمان خیساندن و پختن حبوبات متفاوت است. روش های خیساندن و زمان پخت انواع حبوبات متفاوت است.
لوبیا چشم بلبلی حدود ۱۰-۱۲ ساعت خیس کرده و حدود ۵۰ دقیقه بپزد.
لوبیا قورمه سبزی حدود ۱۰-۱۲ ساعت خیسانده و پخت آن حدود ۵۰-۹۰ دقیقه است.
ماش و نخود را ۱۰ ساعت خیسانده و بین ۵۰-۹۰ دقیقه زمان پخت آن است.
لوبیا چیتی را بین ۸-۱۲ ساعت خیسانده و پخت آن حدود ۹۰ دقیقه است.
لپه به خیساندن نیاز ندارد ولی در صورت تمایل می توانید ۲۰-۳۰ دقیقه آن را خیس نمایید. با توجه به مرغوبیت لپه نیز مدت پخت کمتر از یک ساعت خواهد بود.
عدس و دال عدس هم به خیساندن نیاز ندارند و به ترتیب بین ۳۰-۴۰ دقیقه می پزند.
خیساندن طولانی مدت حبوبات
اگر حبوبات به مدت طولانی در آب خیس بخورد ممکن است لایه ای از کف روی سطح آب ظاهر شود که باعث ترش شدن حبوبات و از بین رفتن طعم غذا می شود. برای صرفه جویی در زمان می توان ظرف حبوبات و آب را در یخچال یا کنار پنجره قرار داد تا خراب نشود.
خیساندن حبوبات با آب سرد یا گرم
برای خیساندن حبوبات بهتر است از آب سرد استفاده کنید. اگر لوبیا به مدت طولانی در آب داغ بماند ممکن است باعث اسیدی شدن محیط آب شود و در نهایت طعم و عطر نامطبوعی ایجاد شود.
برای خیساندن بهتر می توان از آب تصفیه شده یا آب معدنی استفاده کرد تا لوبیا ناخالصی های آب را جذب نکند. اگر آب تصفیه شده در دسترس نیست، از آب جوشیده استفاده کنید.
روش های خیساندن حبوبات
در این قسمت با چند روش خیساندن حبوبات آشنا می شوید.
روش سنتی
در این روش حبوبات را در ظرفی ریخته و روی آن آب سرد بریزید تا سطح آن ها را بپوشاند بگذارید این مواد به مدت 8 تا 12 ساعت خیس بخورند یا در صورت امکان یک شب یعنی 12 ساعت در آب بمانند.
سپس حبوبات ها را آبکش کرده و آب آن را دور بریزید. مراقب باشید، حبوبات ممکن است پس از خیساندن چروک شوند اما پس از پخت به حالت قبلی خود برمی گردند.
روش داغ
حبوبات را در یک قابلمه بزرگ بریزید و به ازای هر دو فنجان ده فنجان آب اضافه کنید. سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید و سه دقیقه صبر کنید تا بجوشد.
سپس حبوبات را از روی حرارت بردارید و روی آن ها را بپوشانید. اجازه دهید 24 ساعت در آب بمانند. بعد از این مدت آب حبوبات را دور بریزید و به غذا اضافه کنید.
روش سریع
در این روش حبوبات را در آب ریخته و حدود 5 دقیقه روی حرارت زیاد و 5 دقیقه روی حرارت ملایم بجوشانید. سپس لوبیاها را به مدت یک ساعت در این آب خیس کنید.
این کار به معنای پختن حبوبات نیست بلکه معادل 8-10 ساعت خیساندن حبوبات است و باید بعد از یک ساعت حبوبات کاملا پخته شوند.
فلاسک چای
در این روش حبوبات را داخل فلاسک چای ریخته و روی آن آب جوش بریزید. بگذارید یک شب بماند. این کار باعث کاهش زمان پخت لوبیا می شود.
روش معمول
در این روش حبوبات را بشویید و حداقل 8 ساعت در آب قرار دهید. بهتر است آنها را یک شب در آب خیس کنید. اما اگر بیش از 12 ساعت خیس بخورند ممکن است بافت و طعم خود را از دست بدهند. اطمینان حاصل کنید که آب کافی برای خیس کردن حبوبات در قابلمه وجود دارد تا آب تمام مدت روی حبوبات باشد.
این کار اهمیت زیادی دارد به این دلیل که حبوبات با جذب آب افزایش حجم یافته در نتیجه سطح آب کاهش می یابد. قبل از پخت حبوبات خیس خورده آب روی آن را حتما خالی کنید.
گرفتن نفخ حبوبات با برخی مواد غذایی
حبوبات به دلیل وجود مقادیر زیاد قندهای غیر قابل جذب و مواد سمی ممکن است باعث اختلالات گوارشی به ویژه نفخ شوند. این قندها نمی توانند در روده کوچک هضم شوند زیرا آنزیم های مناسب وجود ندارد بنابراین هضم نمی شوند و وارد روده بزرگ می شوند. در آنجا باکتری های تخمیر کننده باعث تولید گاز می شوند که عوارضی مانند اسهال، ناراحتی معده و دل درد ایجاد می کند.
توجه داشته باشید هنگام شستن و خیساندن حبوبات سموم محلول در آنها از بین می روند. به این ترتیب قرار دادن آنها در آب برای چند ساعت قبل از پختن باعث کاهش اختلالات گوارشی در حین هضم می شود. در ادامه با چند روش نفخ از حبوبات با سایر مواد غذایی آشنا خواهید شد.
1. خیار
حبوبات و آب را در قابلمه مورد نظر بریزید و یک عدد خیار را از وسط نصف کنید و بگذارید با آن بجوشد وقتی خیار پخته شد قبل از له شدن آن را از قابلمه خارج کنید. با این روش خیار تمام نفخ حبوبات را می گیرد.
2. هویج
می توانید هویج، پیاز، رزماری و کرفس را هنگام پختن لوبیا به آن اضافه کنید. این مواد نفخ حبوبات را از بین خواهند برد. بعد از پخت، می توانید هویج و سایر مواد را حذف کنید.
3. جوش شیرین
روش دیگر استفاده از جوش شیرین است. حدود یک نوک انگشت جوش شیرین را به حبوبات در حال پخت اضافه کنید. این کار هم باعث نرم شدن حبوبات شده و هم نفخ آن ها را می گیرد. استفاده از جوش شیرین برای لوبیا و نخودهای کهنه مفید است. البته نسبت به دیگر روش ها کمتر توصیه می شود.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم از این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با راههایی برای جلوگیری از حشره زدن حبوبات کلیک کرده و این مقاله را نیز بخوانید.