چگونه بفهمیم سوسیس و کالباس خراب شده است؟
چگونه بفهمیم سوسیس و کالباس خراب شده است؟ سوسیس و کالباس های فاسد نشانه های خاصی دارند که با شناخت و توجه به آن ها به راحتی می توان سوسیس و کالباس فاسد را تشخیص داد.
فهرست مطالب این صفحه
چگونه بفهمیم سوسیس و کالباس خراب شده است؟
رنگ، بو و ظاهر کلی سوسیس و کالباس نمی تواند معیار معتبری برای تعیین استاندارد این محصولات باشد، توصیه می شود از خرید سوسیس و کالباس با نام های مختلف که تاکنون نام آن را نشنیده اید خودداری کنید.
به طور کلی فرآورده های گوشتی به ویژه سوسیس و کالباس در صورت عدم حمل و نگهداری در شرایط مناسب به راحتی توسط میکروارگانیسم های مختلف آلوده و فاسد می شوند.
استفاده از فرآورده های گوشتی فاسد باعث مسمومیت و بیماری می شود. از آنجایی که در بین فرآورده های گوشتی، سوسیس و کالباس پرطرفدارتر هستند، در این مقاله به روش های شناخت سوسیس و کالباس فاسد می پردازیم.
کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: ایجاد رنگ سبز و خاکستری در سطوح مجاور هوا و باریک بودن سطح سوسیس و کالباس نشان دهنده رشد و فعالیت میکروارگانیسم ها است. که در بیشتر موارد ناشی از شرایط نامناسب نگهداری است.
سوسیس و کالباس دارای مواد نگهدارنده هستند که مهمترین آنها نمک نیتریت و نیترات است. نمک های نیتریت و نیترات باعث رنگ صورتی زیبای این فرآورده های گوشتی شده و طعم خوب و خاصی به این محصولات می دهد.
استفاده از مواد نگهدارنده در فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس برای جلوگیری یا کاهش میزان فساد این محصولات است.
چگونه بفهمیم کالباس فاسد شده است؟
ماهیت این فرآورده های گوشتی به دلیل امکان رشد میکروارگانیسم ها و اکسید شدن چربی ها فاسد شدنی است. استفاده از این مواد نگهدارنده باعث افزایش ماندگاری محصولات گوشتی مانند سوسیس و کالباس و حفظ کیفیت این محصولات می شود. این محصولات اغلب به دلیل شرایط نامناسب نگهداری خراب می شوند.
مثلاً در یخچال های خانگی به دلیل وجود سوسیس و کالباس در کنار سایر غذاها، بوی غذا به سرعت باعث خراب شدن سوسیس و کالباس می شود. به همین دلیل گفته می شود که از نگهداری طولانی مدت این محصولات خودداری کنید و فقط به اندازه نیاز برای سه وعده خرید کنید. همچنین سوسیس و کالباس باید در پوشش مخصوص خود نگهداری شود.
علائم سوسیس فاسد
برخی از علائم سوسیس فاسد عبارتند از:
✅ تغییر رنگ صورتی این محصولات به سبز و خاکستری در سطوح نزدیک به هوا.
✅ باریک بودن سطح سوسیس و کالباس.
✅ تغییر رنگ پوشش محصولات به دلیل رشد قارچ ها و کهنه شدن این محصولات.
✅ وجود لکه های پراکنده سیاه، سبز روشن یا قهوه ای که نشان دهنده رشد و فعالیت میکروارگانیسم ها است.
بوی سوسیس و کالباس فاسد
امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی و کار اکثر اعضای خانواده، افراد زیادی هستند که وقت کافی برای آشپزی ندارند. به همین دلیل استفاده از غذاهای نیمه آماده و سوسیس و کالباس سهم پر رنگ تری در سبد خرید خانواده ها پیدا کرده است.
با خرید سوسیس و کالباس مرغوب می توانید با خیالی آسوده از عطر و طعم این محصولات لذت ببرید. سوسیس و کالباس با برندهای مختلف و ناآشنا قابل اعتماد نیستند.
متاسفانه برخی از این محصولات به صورت کاملا غیر استاندارد و به صورت زیرزمینی تهیه و توزیع می شوند. از آنجایی که تنها با توجه به ظاهر و بوی این محصولات نمی توان سوسیس و کالباس فاسد را تشخیص داد، تشخیص این مورد کمی سخت می شود. بنابراین توصیه می کنیم فقط از سوسیس و کالباس های معتبر و مورد تایید وزارت بهداشت استفاده کنید.
از مضرات سوسیس و کالباس چه می دانید؟ مشکل این محصولات صنعتی این است که حتی اگر با محصولات مرغوب تهیه شوند، باقی مانده به حساب می آیند، زیرا…
نکات مهم هنگام خرید سوسیس
برخی از مواردی که در خرید سوسیس و کالباس باید مورد توجه قرار گیرد عبارتند از:
✅ظاهر
✅تاریخ انقضا
✅شماره ثبت و پروانه بهره برداری از وزارت بهداشت
✅تاریخ تولید و تاریخ انقضا
و در کنار این موارد باید به پوشش استاندارد این محصولات نیز توجه کرد. درج این مشخصات بر روی بسته بندی سوسیس و کالباس نشان می دهد که این محصولات از فیلترهای لازم عبور کرده اند.
عوارض استفاده از سوسیس و کالباس تاریخ گذشته
خوردن سوسیس و کالباس که خراب شده یا تاریخ مصرف آن گذشته است خطرناک است. در گوشت های بسته بندی شده، سوسیس و کالباس باکتری هایی مانند کلیفرم و لیستریا وجود دارد که به همین دلیل باید به تاریخ انقضای این محصولات توجه زیادی داشته باشید. به طور کلی بهتر است سوسیس و کالباس را بیش از یک هفته پس از تولید نگهداری نکنید.
خطرناک ترین شکل مسمومیت غذایی مربوط به باکتری لیستریا است که حتی ممکن است منجر به مرگ شود. به همین دلیل گفته می شود هرگز سوسیس و کالباسی که تاریخ انقضایش گذشته است را نخورید، حتی اگر ظاهر و بوی بدی نداشته باشد.
به تاریخ درج شده روی بسته بندی این محصولات دقت کنید. اصولا چندین تاریخ مختلف روی بسته ها دیده می شود که باید مراقب باشید اشتباه متوجه نشوید.
مثلاً Sell-by date به معنای تاریخ مهلت فروش محصول است، یعنی تاریخی که فروشندگان مهلتی برای فروش این محصول دارند. بسته به تاریخ یا تاریخ کد شده به معنی تاریخ بسته بندی یا تاریخ کدگذاری محصول است.
تاریخ مصرف به معنای تاریخ مصرف است، یعنی محصول تا این تاریخ دارای کیفیت است. Best if used by date هم به معنای بهترین استفاده بر اساس تاریخ است، یعنی تاریخی که سازنده می گوید بهترین استفاده بر اساس تاریخ با توجه به طعم و کیفیت محصول است.
نگهداری سوسیس و کالباس
سوسیس های فاسد بسیار خطرناک و بیماری زا هستند. یکی از دلایل اصلی فساد سوسیس و کالباس نحوه نگهداری این محصولات است. سوسیس و کالباس و سوسیس وکیوم تا زمانی که باز نشوند ماندگاری خوبی دارند اما با باز کردن بسته بندی این محصولات بین سه تا پنج روز خراب می شوند.
به همین دلیل اصرار می شود که این محصولات را به میزان نیاز خود خریداری کرده و تا سه روز پس از بازکردن بسته بندی استفاده نمایید. زیرا همانطور که گفتیم باکتری لیستریا در این محصولات رشد و تکثیر می شود. باید بدانید که این باکتری ها حتی در محیط یخچال و فریزر نیز تکثیر می شوند.