دلایل پریدن فیوز برق چیست؟| راهنمای رفع آن

دلایل پریدن فیوز برق چیست؟ راهنمای رفع آن

دلایل پریدن فیوز برق چیست؟ راهنمای رفع آن : چرا فیوز پرید؟ سوختن فیوز برق یک اتفاق رایج است که احتمالاً همه ما حداقل یک بار آن را تجربه کرده ایم. دلایل مختلفی ممکن  باعث این اتفاق شود و منجر به قطع برق شود.

فیوز چیست؟

فیوز وسیله ای محافظ است که در مدارهای الکتریکی کاربرد دارد و مدار را در برابر آتش سوزی، انفجار و هر گونه آسیب دیگر محافظت ماستی کند.

دلایل پریدن فیوز برق چیست؟ | راهنمای رفع آن وظیفه فیوز این است که با افزایش جریان الکتریکی در مدار، جریان را قطع می کند تا به مدار آسیبی وارد نشود. فیوز که یک سیم فلزی با مقاومت کم است، در محفظه ای غیر رسانا قرار می گیرد که با عبور جریان بیش از حد، سیم فلزی ذوب می شود و مدار الکتریکی باز می شود.

دلایل پریدن فیوز برق چیست؟| راهنمای رفع آن

علت پریدن فیوز برق چیست؟

اتصال در سیم کشی ساختمان، مصرف بیش از حد برق و همچنین خرابی دستگاه های مصرف کننده باعث کارکرد فیوز و قطع جریان برق می شود.

1. اتصال در سیم کشی ساختمان (اتصال کوتاه)

یک اتصال کوتاه جریان را از یک مسیر ناخواسته عبور می دهد که باعث می شود جریان الکتریکی بیش از حد از مدار عبور کند، این جریان بیش از حد در مدار باعث گرمای بیش از حد می شود که به مدار آسیب می رساند.

زمانی که در مدار عایق سیم از بین می‌رود و یک رسانا روی مدار قرار می‌گیرد، یک مسیر جدید ناخواسته برای گذر جریان ایجاد می‌کند که موجب اتصال کوتاه می‌شود. ضعف خطوط سیم‌کشی، فرسودگی و شل شدن سیم‌ها و مشکلات سیم‌کشی دستگاه‌های متصل به برق از دلایل اتصال کوتاه هستند.

بیشتر بخوانید: راهنمای شناخت انواع سیم های ساختمان

2. مصرف بیش از حد برق (اضافه بار)

هنگامی که جریان بیش از حد از یک رسانا یا سیم عبور می کند، گرمای زیادی تولید می شود که ممکن است باعث آتش سوزی یا انفجار شود، به این حالت اضافه بار می گویند. افزایش بیش از حد بار الکتریکی، اتصال کوتاه و طراحی نادرست مدار الکتریکی (سیم کشی برق ساختمان) از علل اضافه بار می باشد.

مصرف بیش از حد برق (اضافه بار)

3. خرابی دستگاه های مصرف کننده متصل به جریان

وسایلی که برق زیادی مصرف می کنند یا در سیم کشی، سوزاندن سیم پیچ و غیره مشکل دارند ممکن است اندازه جریان الکتریکی را افزایش دهند و باعث منفجر شدن فیوز شوند.

فیوزها یکی از مکانیزم های حفاظتی هستند و به صورت سری به مدار متصل می شوند تا مدار را از اتصال کوتاه و اضافه بار محافظت کنند، مثلاً برای کنترل اضافه بار، مقدار جریان مصرفی روی فیوز نوشته می شود اگر جریان مصرفی بیشتر باشد اگر از آن شماره است، فیوز قطع می شود.

4. برای جلوگیری از پریدن شدن فیوز برق چه کنیم؟

با دانستن علت پریدن فیوز برق به راحتی می توان از آن جلوگیری کرد. همانطور که گفته شد عملکرد فیوز به این صورت است که با افزایش مقدار جریان الکتریکی در مدار، جریان را قطع می کند تا به مدار آسیبی وارد نشود،

بنابراین برای جلوگیری از پریدن فیوز برق باید از اتصال کوتاه جلوگیری کنیم. و مصرف برق را افزایش دهد. که باعث افزایش بیش از حد جریان الکتریکی در مدار می شوند. بر این اساس، موارد زیر برای جلوگیری از پرش فیوز وجود دارد:

یکی از دلایل اتصال کوتاه و اضافه بار (overload) و در نتیجه قطع فیوز برق، طراحی نادرست سیم‌کشی ساختمان است، سیم‌کشی ساختمان خود را بایستی به تکنسین‌های ماهر سپرد تا از قطع فیوز برق پیشگیری شود.

یکی از دلایل سوختن فیوزها مصرف بیش از حد جریان الکتریکی است بنابراین برای صرفه جویی در مصرف برق، وسایل قدیمی که مصرف انرژی زیادی دارند با وسایل جدید جایگزین کنید.

از چندراهی‌های با کیفیت بالا که تحمل جریان زیاد و تعداد پریزهای کمی دارند، استفاده کنید.وسایل برقی پرمصرف را به چندراهی‌ها نرنید، آن‌ها باید از یک پریز مخصوص استفاده کنند. چندراهی‌ها به تنهایی موجب پریدن فیوز برق نمی‌شوند، اما زمانی که دستگاه‌های پرمصرف زیادی به آن متصل باشد، حتی ممکن است به آتش‌سوزی منجر شود.

برای جلوگیری از پریدن شدن فیوز برق چه کنیم؟

تعمیر پریدن خود به خودی فیوز

حالا که علت سوختن فیوز را بررسی کردیم می‌توانیم راحت‌تر عیب‌یابی کنیم می دانیم که علت قطع شدن فیوز برق مصرف زیاد برق، اتصال سیم کشی ساختمان و خرابی وسایل برقی است پس باید به دنبال این سه دلیل باشیم.

1.چک کردن مصرف بیش از حد برق

ابتدا چند مسیرها را بررسی کنید، چندین دستگاه پرمصرف نباید از چند مسیر یکسان استفاده کنند ممکن است به دلیل مصرف زیاد برق بیش از حد بار شود.

2. اتصالات را بررسی کنید

اگر مشکل از اتصال کوتاه است باید یک اتصال پیدا کنید سیم کشی ساختمان ممکن است قدیمی یا جدید باشد، این دو با هم متفاوت هستند.

دلایل پریدن فیوز برق چیست؟| راهنمای رفع آن

3. سیم کشی ساختمان قدیمی

اگر سیستم برق ساختمان قدیمی باشد و تابلو برق نداشته باشد از آنجایی که تمام قسمت ها به یک خط جریان متصل هستند پیدا کردن اتصال کمی مشکل می شود می توانید یک اتصال را در سه مرحله پیدا کنید:

مرحله یک

تمام وسایل برقی را از پریز بیرون بکشید، ممکن است وسایل برقی مشکل داشته باشند، سپس فیوز را روشن کنید.

اگر جریان برق وصل شد، بدون شک مشکل از لوازم برقی است که به پریز وصل بودند. می‌توانید با تست هرکدام از لوازم برقی، وسیله خراب را پیدا کنید، در غیر این‌صورت مرحله بعد را ادامه دهید.

مرحله دو

حالا زمان آن است که کلیدهای چراغ را بررسی کنید. آنها را خاموش کنید (معمولاً کلیدها رو به بالا خاموش هستند) سپس فیوز را به سمت بالا برگردانید.

اگر فیوز پرید معلوم می شود که مشکل از سوییچ ها نیست و باید به مرحله سه بروید، اما اگر فیوز نپرد، شکی نیست که خرابی مربوط به کلیدهاست، باید روشن کنید. لامپ ها یکی یکی، هر کدام از کلیدهایی که باعث پریدن فیوز شود، مشکل اتصال وجود دارد. کوتاه بود و باید اصلاح شود.

دلایل پریدن فیوز برق چیست؟| راهنمای رفع آن

مرحله سوم

در این مرحله، پریزها را بررسی کنید. با گذشت زمان، سیم های داخل پریزها ممکن است از پیچ خود شل شده و به یکدیگر یا دیوار برخورد کرده و باعث اتصال کوتاه شده باشند. پریزهای برق را یکی یکی باز کنید و بررسی کنید تا اتصال کوتاه را پیدا کنید.

سیم کشی ساختمان 

اگر سیستم برق ساختمان نوساز است و ساختمان دارای تابلو برق است، به تابلو بروید و تمام فیوزها را فشار دهید. حالا فیوز کنتور را وصل کنید و آن را فشار دهید، اگر فیوز منفجر شد در سیم کشی برق کوتاه است اما اگر فیوز همچنان بالاست به تابلو برق برگردید و فیوزها را یکی یکی وصل کنید.

که ضربه مطمئن است یک اتصال در همان قسمت ساختمان است، به آنجا بروید و مانند مراحل یک تا سه سیم کشی ساختمان قدیمی را انجام دهید تا محل اتصال مشخص شود.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *