فهرست مطالب این صفحه
آشنایی با مراحل تولید کارتن در کارخانه
آشنایی با مراحل تولید کارتن در کارخانه : مراحل تولید کارتن در یک شرکت کارتن سازی با انواع مواد اولیه مرغوب یکی از مهم ترین مسائلی است که اکثر کارتن سازان و مشتریان آنها با دانستن آن می توانند به نتایج مثبتی دست یابند.
به عنوان مثال کارخانجات کارتن سازی می توانند با رعایت استانداردهای لازم، محصولات مرغوب را به ثبت برسانند. از طرفی مشتریان آنها با دانشی که به دست می آورند می توانند سفارشات خود را نزد بهترین شرکت های کارتن سازی ثبت کنند.
دانستن نحوه تولید کارتن در کارتن سازی به شما در داشتن بسته بندی صحیح و دقیق کمک می کند. به این ترتیب کارتن سازان و تولیدکنندگان در صورت رعایت این نکات و پیشبرد اصول ثابت این حرفه می توانند محصولی خوب و با کیفیت را به مشتریان خود عرضه کنند. در این مقاله شما را با مراحل تولید کارتن آشنا می کنیم.
آشنایی با مراحل تولید کارتن در کارخانه
یکی از صنایع مهم کشور، صنعت کارتن سازی است که در کنار صنایع مهم و اساسی مانند صنایع غذایی و کشاورزی قرار می گیرد.
در گذشته به دلیل کمبود فناوری و نبود تجهیزات لازم، شرکت های کارتن سازی در ایران کم بودند، اما امروزه شرکت های کارتن سازی زیادی در کشور وجود دارد و مصرف کنندگان نیز از این محصولات استقبال می کنند.
بسته بندی محصول اولین چیزی است که در مرحله اول تولید کارتن توجه مشتری را به خود جلب می کند و نقش مهمی در فروش یک محصول دارد.
به عنوان مثال، یک محصول با کیفیت خوب اما بسته بندی خوب ممکن است فروش بهتری نسبت به یک محصول با کیفیت پایین اما بسته بندی خوب داشته باشد. به همین دلیل امروزه اکثر تولیدکنندگان ترجیح می دهند از کارتن برای فروش محصولات خود استفاده کنند.
اما این بسته بندی علاوه بر افزایش محصول باعث حفظ محصول نیز می شود. به طور کلی مراحل تولید کارتن عبارتند از:
آشنایی با مراحل تولید کارتن
مرحله اول: تولید خمیر کاغذ
در مرحله اول تولید کارتن باید بدانید که مشتری چه نیازی دارد و چه کارکردهایی از بسته بندی انتظار می رود. زیرا این وظیفه بسته بندی است که نوع و کیفیت کارتن را تعیین می کند.
منظور از عملکرد بسته بندی در واقع عملکرد حفاظتی و فنی، کارکرد اقتصادی یا مقرون به صرفه بودن، کارکرد تبلیغاتی و عملکرد اطلاعاتی بسته بندی آن است.
بنابراین بسیار مهم است که قبل از طراحی و تولید کارتن، از نیاز مشتری خود آگاه باشید و پس از تایید نهایی، شروع به طراحی بسته بندی کنید.
بنابراین برای تولید مقوا باید ابتدا ورقه های مقوا تهیه شود. این کار از طریق خمیر کاغذ انجام می شود. اما برای تولید خمیر کاغذ باید فرآیندهایی انجام شود که ضایعات مقوا و چوب را به خمیر تبدیل کند. فرآیند خمیرسازی به دو روش فیزیکی و شیمیایی انجام می شود.
دومین مرحله: تولید ورقه های کارتن
پس از گذراندن مرحله اول تولید کارتن، جزئیات لازم به عنوان طرح تولید محصول بسته بندی به واحد تولید ورق کارتن بسته بندی ارائه می شود تا این واحد مقوا و ورق های مورد نیاز را تولید کند. در برخی واحدهای تولیدی از ضایعات کاغذ و در برخی واحدها از خمیر چوب برای تولید خمیر کاغذ استفاده می شود.
از این خمیر برای تهیه کاغذ بسته بندی استفاده می شود و سپس اندازه های مورد نیاز روی آنها ساخته می شود و سپس کاغذ چسبانده و چسبانده می شود و سپس از شرکت های کاغذسازی به واحد تولید ورق مقوا و مقوا ارسال می شود.
پس از تحویل مقوا و ورق های مقوا از واحد تولید ورق مقوا، با توجه به نوع کارتن سفارش داده شده، دستگاه مربوطه تعیین می شود تا در نهایت مراحل تولید کارتن انجام شود. این فرآیند در یک خط تولید پیوسته یا توسط دستگاه جداگانه انجام می شود. این مراحل معمولاً با فرآیند چاپ شروع می شود.
در ضمن در صورت امکان و تمایل مشتری می توان به جای چاپ مستقیم روی کارتن از دستگاه لمینت استفاده کرد. فرآیند چاپ و خط، برش، قالب گیری، چسباندن و تا کردن ورق مقوا برای ساخت کارتن انجام می شود در پایان با آماده شدن محصول، محصول سفارشی بارگذاری شده و به آدرس خریدار ارسال می شود.
به یاد داشته باشید که مهمترین ماده در فرآیند بسته بندی کاغذ نام دارد کاغذ از دو منبع ضایعات کاغذ یا خمیر خرد شده تولید می شود.
مراحل تولید کارتن چیست؟
سومین مرحله: دایکات و خط چاک
پس از تولید ورق های مقوایی نوبت به تولید جعبه های مقوایی و مقوایی می رسد. پس از آماده شدن ورق ها با روش هایی برش داده می شوند تا تبدیل به جعبه شوند. برای این کار از دو روش دایک کات و چاک لاین استفاده می شود.
به یاد داشته باشید که روش دی کات مورد استفاده برای تولید کارتن های دی کات دقت و ظرافت بیشتری را می طلبد و برای ساخت کارتن هایی با طرح های پیچیده استفاده می شود.
رایج ترین استفاده از برش دایکات، ساخت کارتن های تبلیغاتی است، اما اولویت کارتن فلکسو حفاظت از محصول است.
جعبه ها و کارتن هایی که به روش دی کات تولید می شوند بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند. به همین دلیل این روش بیشتر برای ساخت مقوا لمینت و محصولاتی که به دنبال ظاهر تبلیغاتی بیشتری هستند مناسب است.
مرحله چهارم: چاپ و لمینتی
قبل از اتصال ورق ها به یکدیگر باید طرح مورد نظر خود را روی کارتن ها چاپ کنید. روش های مختلفی برای چاپ روی جعبه های بسته بندی وجود دارد. هر یک از این روش های موجود بر اساس نوع جعبه، میزان طرح و تعداد رنگ استفاده می شود.
یکی از رایج ترین روش های چاپ که طیف رنگی بالایی نیز دارد چاپ افست نام دارد. این روش کیفیت چاپ بالایی دارد و گزینه مناسبی برای چاپ روی مقوای لمینت به حساب می آید. در صورتی که چاپ فلکسو شامل چند رنگ محدود است و کیفیت پایین تری نسبت به چاپ افست دارد.
آشنایی با فرآیند کارتن سازی
مرحله پنجم: چسب لبه و منگنه
در مرحله پنجم پس از انجام طراحی روی ورق ها، لبه های کارتن از طریق دستگاه های مخصوصی مانند دستگاه منگنه و لبه چسب به یکدیگر متصل می شوند. این باعث می شود که ورق ها شکل یک جعبه را بگیرند. اکنون این جعبه های بسته بندی آماده حمل و نقل کالای شما هستند.
برای تولید کارتن از چه ماشین هایی استفاده می شود؟
انواع دستگاه های تولید کارتن عبارتند از: دستگاه برش خط کش، دستگاه کارتن دی کات، دستگاه چاپ فلکسو رنگی یا تک رنگ، دستگاه چسب لب، دستگاه چاک دستی، دستگاه لمینت اتوماتیک یا دستگاه لمینت دستی، دستگاه نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک، دستگاه منگنه و کشنده تسمه
انواع کارتن لایه دار
کارتن های لایه دار انواع متعددی دارند. در واقع تمایز انواع کارتن های لایه دار برحسب تعداد لایه هایی است که در تولید ورق های کارتن مورد استفاده قرار می گیرد. تقسیم بندی این کارتن ها به شرح زیر است:
کارتن دو لایه
کارتن سه لایه
کارتن پنج لایه
کارتن هفت لایه
هر کدام از این نوع کارتن های لایه ای با توجه به تفاوت در تعداد لایه ها از نظر استحکام و مقاومت در درجات مختلفی طبقه بندی می شوند. محبوب ترین کارتن ها کارتن های سه لایه و پنج لایه هستند که نسبت به سایر کارتن ها کاربرد بیشتری دارند.
فرآیند تولید جعبه مقوایی
کارتن های تولید شده در کارخانه های کارتن سازی به دو دسته کارتن معمولی یا آمریکایی و کارتن دی کات تقسیم می شوند. در اینجا نکاتی در مورد این کارتن ها وجود دارد:
کارتن های معمولی یا آمریکایی: تولید کارتن های معمولی بدون نیاز به ساخت قالب صورت می گیرد. برای تولید کارتن های معمولی، ورق را وارد دستگاه مربوطه کرده و خطوط تاشو تعریف شده روی ورق اعمال می شود. سپس در صورت نیاز به چاپ، طرحی که بر روی کلیشه تعریف شده است، همزمان بر روی کارتن چاپ می شود و مراحل کارتن سازی به پایان می رسد.
کارتن های دایکات: بهتر است بدانید که تولید کارتن های دایکات بر اساس پلان کارتن های تخت یا دایره ای صورت می گیرد. در ساخت کارتن های دی کات، پس از ورود ورق به دستگاه ورق، برش از طریق قالب ایجاد شده بر اساس نقشه کارتن انجام می شود.
سپس در صورت نیاز به چاپ بر روی دستگاه، بسته به نوع دستگاه دایکات، چاپ همزمان انجام می شود و یا برگه برای چاپ بر روی دستگاه دیگری بریده و بسته می شود.
کارتن های لمینتی چه تفاوتی با کارتن های چاپی دارند؟
کارتن های معمولی یا کارتن های چاپی با توجه به محصولی که قرار است حاوی آن ها باشد طراحی و بسته بندی می شوند. دقیقا همزمان با تولید این کارتن ها دستگاه فلکسو طرح مورد نظر را روی کارتن چاپ می کند.
به یاد داشته باشید که اگر کارتن شکل ساده ای دارد و توسط دستگاه تولید می شود اما اگر شکل خاصی دارد باید قالب قلب دایکات یا چرخشی تهیه شود و کارتن به وسیله آن تولید شود.
در مورد مقوای لمینت باید بدانید که ابتدا طرح مورد نظر توسط دستگاه چاپ افست بر روی مقوا چاپ می شود و در نهایت پوستر یا مقوای چاپ شده توسط چسب سیلیکات بر روی مقوا چسبانده می شود.
پس از اتمام این مرحله نوبت به کارتون سازی می رسد. به طور کلی می توان گفت لمینت به چسباندن مقوای چاپ شده روی کارتن اطلاق می شود. توجه داشته باشید که استحکام و کیفیت این نوع کارتن بسیار بالاتر از کارتن های چاپی است.