22 نشانه رابطه سمی و ناسالم | ویژگیهای رایج رابطه ناسالم
22 نشانه رابطه سمی و ناسالم | ویژگیهای رایج رابطه ناسالم : روابط ما نقش تعیین کننده ای در سلامت جسم و روح ما دارد. یک رابطه ناسالم می تواند بر سلامت کلی و رضایت ما از زندگی تأثیر بگذارد. به همین دلیل مهم است که نشانه های یک رابطه ناسالم را بشناسید و برای حل مشکل یا پایان دادن به این رابطه مخرب اقدام کنید.
فهرست مطالب این صفحه
ویژگی های مشترک یک رابطه ناسالم
هر رابطه ای متفاوت است و ممکن است در طول زمان تغییر کند. با این حال، برخی از روابط دارای ویژگی های مشترکی هستند که می تواند از ویژگی های یک رابطه ناسالم باشد.
روابطی که این ویژگی ها را دارند معمولاً باعث ایجاد مشکلاتی مانند تنش، مشاجره، استرس و حتی مشکلات جسمی می شوند. یک رابطه ناسالم ممکن است یک رابطه عاطفی یا حتی یک رابطه با والدین، دوستان یا فرزندان باشد.
1. کنترل
در یک رابطه ناسالم، یکی از طرفین سعی می کند زندگی طرف مقابل را کنترل کند. این ممکن است با تهدید یا با روش های دیگر مداخله در زندگی انجام شود. گاهی اوقات این رفتار بیش از حد محبت آمیز است، اما هدف نهایی کنترل عاطفی فرد است.
دور نگه داشتن فرد از خانواده و دوستان، اجبار او به کاهش روابط اجتماعی، قطع دسترسی به منابع مالی از جمله اقداماتی است که فرد برای کنترل طرف مقابل انجام می دهد.
این کنترل ممکن است به شکل تملک و حسادت باشد. این احساسات طبیعی هستند، اما اگر کنترل کننده شوند، برای رابطه خطرناک هستند.همچنین میتوانید با کلیک برروی نکات مهمی که بهتر است قبل ازدواج بدانید این مقاله را هم بخوانید.
2. بی اعتمادی
در یک رابطه ناسالم اعتماد متقابل وجود ندارد و هر دو طرف تمایل دارند برخی مسائل را از یکدیگر پنهان کنند یا فکر کنند طرف مقابل چیزی را پنهان می کند.
در یک رابطه سالم پس از یک دوره صمیمیت، افراد از تجربیات، خاطرات و احساسات خود صحبت می کنند اما در یک رابطه ناسالم، برای ابراز احساسات به طرف مقابل اعتماد ندارید.
3. بی احترامی
بی احترامی در یک رابطه اشکال مختلفی دارد. تمسخر عقاید و عقاید طرف مقابل، تحقیر دیگران و نادیده گرفتن عقاید از انواع بی احترامی است. بی احترامی منجر به احساساتی مانند شرم، گناه، تنهایی، اضطراب اجتماعی و دل شکستگی می شود.
4. روابط ضعیف
در یک رابطه ناسالم، روابط افراد صمیمی نیست آنها در مورد مشکلات صحبت نمی کنند و از بحث در مورد برخی مسائل اجتناب می کنند گاهی اوقات از طرف مقابل انتظار خواندن ذهن آنها را دارند و در بحث ها حالت تدافعی به خود می گیرند.
۲۲ نشانه رابطه ناسالم
روابط ما رشد و تغییر میکنند و گاهی بهمرور زمان از هم میپاشند. رابطه ناسالم معمولا این نشانهها را دارد:
✅خیانت
✅سرزنشکردن
✅قلدری
✅کنترل
✅بیاحترامی
✅بیصداقتی
✅سوءاستفاده عاطفی
✅ترس
✅سوءاستفاده مالی و عدم شفافیت مالی
✅ایجاد حس گناه؛
✅خصومت
✅ارعاب
✅منزویکردن
✅حسادت
✅تنهایی
✅منفینگری
✅آزار جسمی
✅ارتباط ضعیف
✅تمسخر
✅استرس
✅نارضایتی
✅توهین کلامی.
در یک رابطه ناسالم مدام نگران رفتار طرف مقابل هستید احساسات و افکار خود را پنهان می کنید و احساس می کنید برای ماندن در رابطه و راضی نگه داشتن طرف مقابل باید فداکاری های زیادی کنید.
چگونه یک رابطه ناسالم را تغییر دهیم؟
ارتباط اجتماعی و حمایتی که از روابط مختلف دریافت می کنید برای سلامت جسمی و عاطفی شما ضروری است. تحقیقات نشان داده است که روابط سالم می تواند تأثیر مثبتی بر زندگی شما داشته باشد، به عنوان مثال با کاهش خطر مرگ و محافظت از شما در برابر تنهایی و انزوا.
اگر فکر می کنید در یک رابطه ناسالم هستید، مهم است که اقداماتی را برای رفع مشکل انجام دهید. تغییر در صورتی امکان پذیر است که هر دو نفر متعهد به رسیدگی به مشکلات باشند و آماده تغییر باشند.
1. تعیین کنید که آیا رابطه قابل تغییر است یا خیر
اولین قدم این است که تعیین کنید آیا رابطه ناسالم قابل ترمیم است یا خیر برای التیام آسیب و حرکت به سمت جلو که برای هیچ یک از طرفین آسیبی نداشته باشد، هر دو طرف باید برای بهبود روابط با یکدیگر همکاری کنند. زمانی که یک نفر مایل به تغییر رفتار ناسالم خود نیست، احتمالاً این رابطه قابل اصلاح نیست.
2. ایجاد وابستگی متقابل
در یک رابطه سالم، به جای هم وابستگی، متقابل وجود دارد افراد وابسته به هم می دانند که در صورت نیاز به حمایت می توانند به شریک زندگی خود مراجعه کنند و با حفظ استقلال خود، حمایت متقابل را نیز انجام می دهند.
وقتی هر دو نفر برای وابستگی متقابل تلاش میکنند میتوانند تعادلی ایجاد کنند که از نظر عاطفی صمیمی باشند و از شریک زندگی خود حمایت کنند و در عین حال به دیگری وابسته نباشند.
3. سالم ارتباط برقرار کنید
ایجاد یک رابطه سالم با طرف مقابل گام مهمی برای غلبه بر یک رابطه ناسالم است هنگامی که الگوهای ناسالمی را که برای رابطه مضر هستند کشف کردید باید برای غلبه بر آنها و ایجاد یک رابطه سالم تر و حمایتی تر با یکدیگر همکاری کنید
برای ایجاد یک رابطه سالم، این کارها را انجام دهید:
برای شناسایی الگوهای روابط ناسالم و اجتناب از آنها با یکدیگر همکاری کنید.
اولین قدم برای ایجاد یک ارتباط عاطفی سالم، شناخت الگوهای مشکل آفرینی است که برای هر دوی شما مشکل ساز بوده است، یا هر رفتار مخربی که شما را به این نقطه رسانده است.
مهمترین نیازهای عاطفی خود را فهرست کنید.
شما نمی توانید از شریک زندگی خود انتظار داشته باشید که نیازهای عاطفی را که شما برای او توضیح نداده اید برآورده کند. این اهداف عاطفی را برای ایجاد درک عاطفی بین خود مطرح کنید.
از طرف مقابلتان حمایت عاطفی کنید.
برای اینکه بتوانید از نظر عاطفی در ارتباط باشید شریک زندگی شما باید مایل به ارائه حمایت عاطفی مثبت باشد که عاری از گناه باشد.
وقتی طرف مقابل در حال صحبت کردن است، فعالانه گوش دهید.
ارتباط کلامی بخش مهمی از ارتباطات عاطفی است این ارتباطات را از طریق گفتگوهای معنادار که نشان دهنده علاقه، درک و حمایت عاطفی است، تقویت کنید.
از تأثیرات عاطفی خودداری کنید.
یعنی از ارتباط عاطفی برای وادار کردن طرف مقابل به کاری که نمی خواهد استفاده نکنید این فقط به رابطه شما آسیب بیشتری وارد می کند و ارتباط عاطفی شما را کاهش می دهد.
✅مرزهای سالم برای روابط خود در نظر بگیرید و به آنها پایبند باشید.
✅اهداف شخصی تعیین کنید و در پی آنها باشید.
✅از کوچککردن خود برای راضیکردن دیگران بپرهیزید.
✅خود واقعیتان باشید.
✅زمانی را به یادگیری آنچه دوست دارید و برای شما مهم است اختصاص دهید.
✅انتظار داشته باشید دیگران با شما محترمانه رفتار کنند و به آنها احترام بگذارید.
✅روابط خود با افراد خارج از رابطه دونفره (مثل رابطه با دوستان یا خانواده) را حفظ کنید.
چه زمانی برای نجات رابطه کمک بگیریم؟
پرهیز از تعارض، بحث و ناهماهنگی ممکن نیست و حتی توصیه نمی شود حتی در روابط سالم، اختلاف نظر و مشاجره وجود دارد. نکته مهم این است که بدانیم چگونه به خوبی بر آنها غلبه کنیم وقتی به این مسائل به درستی پرداخته شود، افراد می توانند تغییراتی ایجاد کنند که برای سلامت رابطه مفید است.
گاهی لازم است برای حفظ رابطه به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید. زوج درمانی برای حل مشکلات فردی و متقابل مفید است. به عنوان مثال، درمانگر می تواند بیماری های زمینه ای سلامت روان را درمان کند. این بیماری ها ممکن است بر نحوه ارتباط افراد با یکدیگر تأثیر منفی بگذارند.
همچنین در مواردی که افراد انتظارات غیرواقعی از رابطه دارند درمانگر می تواند کمک کند، مثلاً در روابط یک طرفه و ناسالم، ممکن است یک نفر وظایف بیشتری را انجام دهد، زیرا متعهدتر است، در حالی که فرد دیگر کمتر درگیر است.
یک متخصص بهداشت روان به زوج ها کمک می کند تا مهارت های ارتباطی خود را بهبود بخشند و مهارت هایی را به دست آورند و تمرین کنند که به آنها کمک می کند تا تعارض ها را به طور مؤثرتری حل کنند.
چه زمانی به یک رابطه ناسالم پایان دهیم؟
هر رابطه ای ارزش تلاش برای احیای آن را ندارد اگر شما وظیفه خود را انجام داده اید اما طرف مقابل مایل به تغییر یا کمک نیست ممکن است زمان آن رسیده باشد که رابطه را پایان دهید و روی یک رابطه سالم تر با شخص دیگری کار کنید.
اگر طرف مقابل علاقه ای به تغییر ندارد یا شرایط به هر طریقی شامل سوء استفاده می شود، پایان دادن به رابطه بهترین راه برای محافظت از سلامت جسمی و روانی شماست.
سخن پایانی:
روابط ما متفاوت است و هیچکدام کامل نیستند. هر کسی ممکن است بعضی روزها احساس تحریک پذیری، تحریک پذیری یا خستگی کند و گاهی اوقات این احساسات به روابط آنها سرایت می کند.
به خود یادآوری کنید که لایق یک رابطه موفق هستید که در آن احساس سلامتی، حمایت و شادی کنید. شما سزاوار رابطه با افرادی هستید که از شما و علایق شما حمایت می کنند.
اگر شک دارید که آیا در یک رابطه ناسالم هستید یا نه، کمی زمان بگذارید تا تاثیر آن را بر زندگی خود بررسی کنید. آیا می توان این مشکلات را برطرف کرد یا زمان پایان دادن به رابطه فرا رسیده است؟
اگر تجربه رابطه ناسالم را داشتهاید، در بخش نظرات درباره ویژگیهای این رابطه برای ما بنویسید. چه زمانی به این نتیجه رسیدید که باید به رابطه پایان بدهید؟